Recensie: Exit Humanity (John Geddes, 2011)

Met het enorme aanbod van zombiefilms tegenwoordig, is het moeilijk om een beetje origineel te blijven. John Geddes is daar met Exit Humanity redelijk in geslaagd.

Exit Humanity speelt zich af in het Amerika van 1871, zes jaar na de Amerikaanse Burgeroorlog. Het land wordt opnieuw door rampspoed geteisterd, ditmaal in de vorm van een zombievirus. Voormalig soldaat Edward Young moet het nu opnemen tegen de ondoden, die zijn vrouw en zoon al te pakken hebben gekregen. Edward doet in zijn dagboek verslag van de gebeurtenissen. Hij onderzoekt de zombies, probeert hun oorsprong en motivatie te achterhalen. Er zijn niet veel stervelingen meer over, en degenen die er zijn, zijn vaak nog erger dan de zombies. Toch vind hij een bondgenoot in de vorm van Isaac, wiens zus gevangen wordt gehouden door Generaal Williams. Generaal Williams en zijn handlangers proberen in deze barre tijden de macht te grijpen, en die macht ligt in een kuur voor het zombievirus. Onbesmette mensen worden opzettelijk geïnfecteerd met het virus zodat Williams’ arts Johnson een kuur, of beter nog, een immuun proefpersoon kan vinden. Edward en Isaac gaan de strijd aan tegen Generaal Williams en krijgen daarbij hulp uit onverwachte hoek.

Exit Humanity is geen snelle film. Het verhaal is goed, maar er zit weinig vaart in. Daarbij (of daardoor) duurt de film zo’n 20 minuten te lang. De kalme stem van narrator Brian Cox heeft bijna een hypnotiserende werking, op zich niet verkeerd, maar ga de film niet kijken aan het eind van een vermoeiende dag, want voor je het weet zit je te knikkebollen. Nochthans is Brian Cox (Manhunter, The Long Kiss Goodnight, Rise of the Planet of the Apes) voor mij een van de hoogtepunten van de film. Er zitten sowieso hele goede acteurs in de film. De hoofdrol van Edward Young wordt uitstekend vertolkt door Mark Gibson die ook in Monster Brawl speelde. Generaal Williams wordt gespeeld door genre-acteur Bill Mosely (Army of Darkness, House of 1000 Corpses, The Devil’s Rejects en ga zo maar door). Stephen McHattie, nog zo’n acteur die we graag zien, speelt de rol van ‘Medic’ Johnson; McHattie konden we eerder bewonderen in Watchmen , Haven en 300. En daarmee hebben we het nog niet gehad, want ook Dee Wallace (The Stepford Wives, The Hills Have Eyes, The Howling, Critters) maakt haar opwachting.

Ondanks de bekende horroracteurs had Exit Humanity geen groot budget (al is 300.000,- Canadese Dollars ook geen kattenpis), de special make-up ziet er wel okay uit, en is hier en daar echt mooi. Voor special effects was klaarblijkelijk helemaal geen geld, deze scènes zijn dan ook vervangen door stukjes animatiefilm, wat best wel goed werkt.

Exit Humanity is geen snelle actiehorror, maar het verhaal is goed en er spelen interessante genre-acteurs in. Daarbij slaagt Geddes erin een nieuwe draai te geven aan een toch al behoorlijk uitgemolken thema. Bij de extra’s vind je nog een interessante making off.

Bloody Mary proefnotitie: Slow food!
Koop ‘Exit Humanity’ is nu op DVD en Bluray bij Bol.com

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

5 gedachten over “Recensie: Exit Humanity (John Geddes, 2011)”

  1. Kon de film niet waarderen, veel te traag en de “smul scenes” niet in beeld gebracht maar getekend….Dezelfde avond Dead Snow gezien, topper! Humor en gore!

    Beantwoorden

Plaats een reactie