Recensie: Freaks (Zach Lipovsky & Adam B. Stein, 2018)

Imagine Film FestivalVan 10 tot 20 april 2019 vindt het Imagine Film Festival plaats in het Eye Amsterdam. Michel Bonset van De Nachtvlinders blikt vooruit, zodat jij je optimale Imagine-horrorplanning kunt maken. Nu de laatste film van het festival, volgende week vrijdag wordt afgesloten met: Freaks van Zach Lipovsky & Adam B. Stein.


Zoals een andere reviewer online al schreef: ‘Avoid spoilers and embrace the mystery. Freaks werkt het beste en heeft de leukste verrassingen in petto als je er zo onbevangen mogelijk naar toe gaat. Het is een film die zeker te moeite waard is. Voor hen die meer willen weten volgt hier een spoiler-light review met een niet spoilerende teaser.

De zeven jaar oude Chloe woont samen met haar vader (Emile Hirsch) in een gebarricadeerd huis met dichtgeplakte ramen. De band die zij hebben is liefdevol, ondanks het feit dat de man haar dag en nacht angst aanjaagt over de boze buitenwereld waar zij niet naar toe mag en haar blootstelt aan brute ondervragingstechnieken. Door een spleetje in het raam heeft Chloe een klein beetje zicht op de buitenwereld en ziet daar de Mr. Snowcone ijscowagen regelmatig voor haar deur parkeren en ze smacht ernaar om eens naar buiten te kunnen om een ijsje te halen.

Als het haar lukt om de deur te ontgrendelen om naar buiten te ontsnappen, wacht haar een hele nieuwe wereld, waar Chloe een bijzondere rol in te vervullen heeft. Wat begint als een claustrofobische ‘Room’ achtige opzet verandert ineens in een veel groter avontuur, waarbij de waarschuwingen van haar vader dat ze nog niet normaal is en buiten zal sterven, misschien niet alleen maar paranoia waanbeelden waren. Op haar tocht met de creepy ijsverkoper (hele fijne rol van Bruce Dern) blijkt de buitenwereld een plek vol onvoorspelbare gevaren voor een meisje zoals Chloe.

Freaks gaat over de angst voor het vreemde, een thema dat nu meer relevant is dan ooit. De kleine Chloe, die als twee druppels lijkt op Drew Barrymore in Firestarter, zet een mooie genuanceerde rol neer waarbij ze eenvoudig schakelt tussen angstig en angstaanjagend. Freaks bewijst dat je geen miljoenenbudget hoeft te hebben om een spannende, emotionele en frisse genre bending-film te maken.

FREAKS Official Teaser Trailer (2018) Sci-Fi, Horror Movie
Sterren: 4 / 5

Interessant artikel?

2 gedachten over “Recensie: Freaks (Zach Lipovsky & Adam B. Stein, 2018)”

  1. Heb hem op Imagine gezien. Inderdaad geweldig. Ik heb hem al aangeraden aan anderen, maar volgens mij is hij nergens te vinden? Weet iemand of hij hier in de bios komt?

    Beantwoorden
  2. Okay, ik heb gevraagd op het twitter acount van de film en kreeg antwoord van een van de regisseurs/schrijvers (Adam Stein):

    “A company called Splendid is releasing @FreaksTheFilm in Germany, the Netherlands, and Belgium. I don’t know all the details, but I’ve been told it will be in theaters, probably sometime around September.”

    Beantwoorden

Plaats een reactie