Recensie: Godzilla 3D op blu-ray

Joe Brody (Bryan Cranston) worstelt al jaren met de dood van zijn vrouw die bij de zogenaamde nucleaire ramp van 1954 in Japan is omgekomen. Joe heeft haar dood nooit kunnen verwerken en onderzoekt sindsdien de aard van de ramp, waarvoor hij duidelijke bewijzen heeft dat er meer was dan een nucleaire ramp. Samen met zijn zoon, militair Ford Brody (Aaron Taylor-Johnson), komt hij onverwacht in actie, wanneer ze het radioactieve gebied betreden waar hun vrouw en moeder is omgekomen. De twee worden opgepakt, waardoor zij in aanraking komen met de radioactieve wezens en de wetenschappers die hen onderzoeken. De chaos barst los, wanneer een van de wezens losbreekt. Ford wil helpen en gaat met de militairen op zoek naar de wezens die de wereld afreizen naar radioactieve voeding. De angstaanjagende Godzilla verrijst, terwijl de mensheid machteloos toekijkt.

godzilla-3d

De eerste Godzila-films waren gemaakt met een klein budget, en waren haast een kritische uiting naar de nucleaire bommen die Japan troffen. Het monster werd een fenomeen en Hollywood dacht ook hiervan een graantje mee te kunnen pikken. Roland Emmerich faalde hier in 1998 heel hard mee, de Japanners hernoemden de film zelfs naar ‘Zilla. Het is dan ook zeker lef van Monsters-regisseur Gareth Edwards om met het 60-jarige jubileum van Godzilla een monsterfilm voor hem te maken. Het is hem gelukt. Niet alleen wordt Godzilla weer als een oppermachtig wezig weergegeven, ook zijn de makers trouw gebleven aan de geschiedenis. Het verhaal is niet al te ingewikkeld, het acteerwerk een voldoende en de special effect van Peter Jackson’s WETA Digital zijn fantastisch.

De extra’s kunnen we in twee delen knippen, waarvan het eerste deel ook meeten het zwakste. In deze ‘Monarch Declassified’-categorie vinden we die korte films, die soort wikileaks rondom Godzilla moeten voorstellen. “Operation: Lucky Dragon” (2:44) gaat in op atoomproeven, “The MUTO File” (4:29) duikt in de geschiedenis van monsterinsecten, en “The Godzilla Revelation” (7:25) beschrijft de gebruikte mythologie in de film.
De tweede categorie, ‘The Legendary Godzilla, in veel meer behind-the-scenes materiaal. “Force of Nature”(19:18) duikt in de geschiedenis van Godzilla-film en de vertaling naar de film van dit jaar. “Whole New Level of Destruction” (8:24) legt uit hoe ze de massale vernielingen van ons favoriete monster in beeld hebben gebracht. “The HALO Jump” (5:00) en “Ancient Enemy” (6:49) zijn wat kortere features die onderwerpen als concept art en audiodesign beschrijven.
De categorie ‘Deleted Scenes’ is wat mij betreft een eeuwige verliezer, de scenes zijn nooit zonder reden geknipt en voegen weinig toe.

Ondanks dat Godzilla veel extra’s heeft, voegt het niet extreem veel toe. Godzilla is nu verkrijgbaar op dvd, Blu-ray en 3D Blu-ray.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie