Recensie: Halloween (David Gordon Green, 2018)

Halloween Trailer 2 (Universal Pictures) HD

Halloween is het direct vervolg op John Carpenter’s Halloween uit 1978. Maar, die film had toch al tig vervolgen? Correct, er verschenen zeven vervolgen en daarnaast twee remakes. Halloween-bedenker en -regisseur John Carpenter werkte samen met producent Debra Hill nog mee aan deel twee en drie, maar was niet bij de rest betrokken. Tot nu. Carpenter is namelijk producent van het directe vervolg op zijn originele Halloween-film. En daar zullen zowel mensen blij als ontevreden over zijn.

Moet je dan het origineel (of de andere delen) kennen om naar de nieuwste Halloween-film te gaan? Nee, de film staat sterk op zichzelf, zonder het origineel te negeren.

Genoeg over vervolgen, remakes en reboots. Hoe zit het met deze nieuwe Halloween van regisseur David Gordon Green?
Het is 40 jaar na de babysitter-moorden. Michael Myers zit nog altijd in de gesloten instelling. Maar in al die jaren heeft hij geen woord gezegd. Daarom wordt hij overgeplaatst naar een andere instelling, toevallig is dat gepland op 31 oktober…
Het zal geen verrassing zijn dat Michael Myers op vrije voeten raakt in deze film en opnieuw aan het moorden gaat. Een verrassing is dat actrice Jamie Lee Curtis na veertig jaar terugkeert in de rol van Laurie Strode, de babysitter die de confrontatie met Michael Myers 40 jaar geleden overleefde.

Wat meteen opvalt aan Halloween is de cameravoering en de snelheid van de film. Er is duidelijk rekening gehouden met John Carpenters stijl. Daarbij bedoel ik, langzame opbouw en geen nodeloze snelle simpele jumpscares. Neem daarbij dat John Carpenter ook dit keer de muziek op het heeft genomen en het sfeertje is compleet. En ook voor het publiek dat nieuw was voor deze franchise, de angst komt bij iedereen goed over. Want wat je hoort, is vaak enger dan wat je ziet.

Op dit moment lijkt het alsof we in het James Wan en Jason Blum-tijdperk zitten, beide filmmakers leverden de afgelopen jaren vele bioscoophits af en hebben geholpen om horror meer mainstream te maken. En dit nieuwe publiek vindt arthouse horror als Hereditary dan weer lastig. Maar wat David Gordon Green hier neerzet, gesteund door producenten John Carpenter en Jason Blum, is voer voor oude en nieuwe horrorfans.

Halloween draait nu in de bioscoop.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Recensie: Halloween (David Gordon Green, 2018)”

  1. Zaterdag eerst het briljante origineel nog even gekeken als voorbereiding op deze film zaterdagavond laat. Die muziek….
    En gelukkig heeft JC ook voor deze vervolgfilm een dikke vinger in de pap gehad en ook de muziek (mede) geschreven en uitgevoerd.
    Het is inderdaad niet noodzakelijk om de 1978 film gezien te hebben, maar het helpt zeker wel om wat meer context te hebben. Michael is weer scary as hell. Bij het zien van Jamie Lee als Laurie Strode moest ik wel gelijk aan Sarah Connor denken in T2, maar dat wordt gelukkig niet heel erg overdone. De film heeft een goede opbouw, veel spanning en ja, ook horror.

    De film is goed. 4 uit 5 is ook mijn oordeel. Gaat dat zien!

    Beantwoorden

Plaats een reactie