Recensie: Halverwege het graf (Jeaniene Frost) [Nachtjagers-serie]

Wanneer je een groot liefhebber bent van zowel ‘Buffy, the Vampire Slayer’ als ‘Blade’, zit je met dit boek helemaal goed. Het verhaal draait namelijk om een vrouwelijke halfbloed vampier, die voortgekomen is, doordat een vampier haar moeder verkrachtte. Haar moeder haat om die reden vampiers, en aan haar dochter Cat dus de taak om deze monsters uit te roeien. Maar zijn vampiers wel per definitie slecht? Wanneer Cat Bones tegenkomt, wordt ze voor een toch wel onmogelijke keuze gesteld, dat in conflict is met haar normen en waarden.

Halverwege het graf‘Cat Crawfield is zelf half-vampier, maar dat weerhoudt haar er niet van te jagen op de ondoden. Zo neemt ze wraak op haar vader, die het leven van haar moeder verpestte. Als Cat gevangen wordt genomen door de sexy vampier Bones, gaat ze een onverwachte en spannende samenwerking met hem aan. Maar dan worden zij en Bones zelf doelwit en moet Cat een kant te kiezen. En die van Bones wordt steeds aantrekkelijker Halverwege het graf is het eerste deel van de veelgeprezen Nachtjagers-serie.’

Er zijn natuurlijk al vele series over vampiers op de markt en deze reeks is daar geen uitzondering in. Het uitgangspunt van de serie, een vrouw met bijzondere krachten dat vampieren uitroeit, is dan ook niet origineel te noemen. Kijk bijvoorbeeld naar series als ‘Buffy the vampire slayer’ en de boeken van Laurell K. Hamilton en Richelle Mead. Wel geeft Jeaniene Frost er wel net een andere draai aan het verhaal, door een half-vampier als hoofdpersoon te kiezen, die geboren is uit een verkrachting. In feite ziet haar moeder haar niet als kind die ze lief heeft, maar als moordmachine die moet boeten voor wat haar moeder is overkomen. Dit maakt het lot van Cat zowel angstaanjagend als tragisch.

Alhoewel het verhaal niet direct origineel te noemen is, zijn de personages driedimensionaal en interessant. Je wordt als lezer al snel ongemerkt nieuwsgierig naar het verleden van Cat en Bones. Wat heeft ze gebracht tot wie of wat ze nu zijn? Daarbij is ook het conflict dat Cat doormaakt ten opzichte van haar moeder, door samen te werken met een vampier boeiend om te lezen. Ook is er veel dynamiek en ontwikkeling tussen en bij de hoofdpersonages. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van een flinke dosis (sarcastische) humor, dat verfrissend is tussen de spannende scènes. De grappige gedeelten in het boek doen overigens op geen enkele manier afbreuk aan de constant aanwezige spanning.

Vampieren zijn niet het enige bovennatuurlijke wat het boek bevolkt. Neem bijvoorbeeld geesten met een drankverslaving en ghouls die houden van mensenvlees. Dit zorgt voor een meer driedimensionaal geheel, wat ook wat beloofd voor de toekomst. De verwachting is namelijk dat de serie uit zeven delen gaat bestaan. Dan moet je de lezer ook andere verhaallijnen en interessante personages en in dit geval wezens kunnen bieden, om het lezen van de (vervolg) verhalen interessant te houden.

Het verhaal leest gemakkelijk weg, door het gemakkelijke taalgebruik en korte zinnen. Soms wordt er iets te veel ‘straattaal’ gebruikt, waardoor je je soms kan gaan ergeren aan bijvoorbeeld de woorden ‘Kitty’ en ‘Oh my God’, die je veelvuldig zult tegenkomen. Daarbij bevat het verhaal uiterst gedetailleerde seksscenes. Het kan per lezer verschillen of dit als ergerlijk wordt ervaren.

 ‘Halverwege het graf’ is een toegankelijk en gemakkelijk leesvoer, wanneer je geen behoefte hebt aan ingewikkelde verhalen. Een uitermate geschikt boek voor op vakantie. Alhoewel het onderwerp niet origineel is, weet Frost genoeg interessante elementen aan te bieden, wat veelbelovend is voor de delen die nog gaan volgen. De combinatie van humor en horror is in dit geval erg geslaagd.

‘Halverwege het graf’ is het eerste deel van de Nachtjagers-serie en geschreven door Jeaniene Frost. Het boek is gepubliceerd door uitgeverij Xander en verkrijgbaar in de betere Nederlandse boekhandel.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie