Recensie: Hell Fest (2018, Gregory Plotkin)

Ondanks een bloederig jeugdtrauma geniet de jonge Taylor heel erg van alles wat horror is. Wanneer ‘Hell Fest’, een Lowlands-achtig evenement dat helemaal in het teken staat van griezelen en gruwelen wordt georganiseerd, moet hij daar met zijn beste vrienden naar toe. Hoe zeer zijn vader het ook verboden heeft. Eenmaal binnen blijkt al heel snel dat toch gaan een grote vergissing was. Oh, er is horror genoeg, maar wel ten koste van de bezoekers.‘Hell Fest’ is een slasher met alle standaard ingrediënten van dit horrorgnere: een groepje jongeren, met onder andere een sexy dom blondje en een nerdy jongen die nog maagd is, is op een plek waar ze niet wegkunnen, worden belaagd door moordenaars en laten één voor één op gruwelijke wijze het leven. Prima recept, niks aan veranderen, gaat al sinds 1978 mee. Maar ‘Hell Fest’ probeert meer te zijn en je moet van goede huize komen wil je een pretentieuze boodschap en een rondrennende, alles om zich heen slachtende, moordenaar laten rijmen met elkaar.

‘Hell Fest’ wil ook commentaar geven over de ‘helende werking van horror’ en dat ‘wegstoppen van angst leidt tot meer angst’. Onderwerpen waar afstudeerscripties vol over zijn geschreven. Het zijn ook zeker thema’s die interessant zijn om aan te snijden, maar hier wordt het zo terloops en oppervlakkig gedropt dat de makers zich beter hadden kunnen focussen op het vertellen van een goed, eng, spannend en bloederig verhaal.

Want dat is ‘Hell Fest’ ook niet. Het uitgangspunt dat je opgesloten zit in een horrorpretpark waar de horrors tot leven komen, je werkelijk doodsangsten uitstaat en moet vechten voor je leven is een te gek idee. Het had de film ook geholpen als ze iets langer in de ‘leuke’ sfeer hadden gebleven van zo’n bijzondere belevenis. Kijk, daar wordt iemand in tweeën getrokken, hoe hebben ze dat gedaan? Om er later achter te komen dat het allemaal echt was. Eén van de technici roept, wanneer er zombies uit hun graven komen, ‘Life will find a way’, een ode aan ‘Jurassic Park’, daarmee meteen op een pijnlijke plek drukkend, want dit ver verwijderd van de kwaliteit van de op hol geslagen dino klassieker.

De film is niet gory, tegen het bloedeloze aan, de karakters zijn flinterdun en van de motivatie van de moordenaar krab je je verwonderd achter het oor. Dus dit wilde je bereiken met je plan? De locaties en sets zien er allemaal erg goed uit, waardoor het des te frustrerender is dat er niet meer mee gedaan wordt.

Doordat de Nederlandse filmdistributeurs in hun alwetendheid het vervolg op de John Carpenter klassieker ‘Halloween’ de dag na Halloween in de bioscoop laten uitgaan, moeten wij het tot die tijd doen met ‘Hell Fest’. ‘Hell Fest’ is een film voor de weinig eisende horrorliefhebber, maar wie denkt dat het enger wordt dan een avondje Halloween vieren in het Nederlands pretpark gevuld met dronken, voordringende aso’s komt bedrogen uit.

Vanaf 18 oktober in de bioscoop.

Sterren: 2 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie