Recensie: Het meisje met alle gaven (M.R. Carey)

De zombie heeft tegenwoordig vele benamingen, zoals ‘Walker’ of ‘Honger’. Maar uiteindelijk hebben we het uiteindelijk over hetzelfde strompelende, vleesetende en zielloze wezen. Deze monsters zijn de vijand en dat is ook duidelijk wat blijkt in het boek ‘Het meisje met alle gaven’. Maar wat als dit niet zo zwart-wit is? Wat als het desbetreffende wezen niet een zielloos monster is, maar de kenmerken van een jong en intelligent jong kind. Waar trek je de lijn van goed versus slecht?

‘Elke ochtend wacht Melanie in haar cel tot ze wordt opgehaald en naar het klaslokaal wordt gebracht. Als ze aan de beurt is, houdt Sergeant haar onder schot terwijl twee van zijn mannen haar in de rolstoel vastgespen. Ze vinden haar niet aardig, denkt ze. Ze grapt dat ze niet zal bijten. Maar niemand lacht. Melanie is een heel bijzonder meisje. Emotioneel geladen, beklemmend en aangrijpend van begin tot eind. Het meisje met alle gaven is de krachtigste en meest bijzondere thriller die je dit jaar zult lezen.’

meisjemetallegavenHet verhaal speelt zich af in een soort ‘The Walking Dead’ achtige setting, waarbij de wereld overspoeld is door zombies, ook wel ‘hongers’ genoemd. De mensheid zit verscholen in bunkers en de nog levende wetenschappers zijn driftig op zoek naar een geneesmiddel tegen dit ‘hongervirus’. In één van deze nederzettingen is wel iets heel bijzonders aan de hand. Er wordt namelijk les gegeven en onderzoek gedaan naar kinderen, die besmet zijn met het hongervirus. Wat je dan krijgt, is een soort kindzombie met menselijke trekken. De kindzombies worden vooral gebruikt voor onderzoek. Er zit wel één uniek meisje die een band creëert met één van haar docenten. Op dat moment gaan menselijkheid en monsteraspecten door elkaar heen lopen. Dit brengt bij Melanies omgeving veel twijfel teweeg. Is ze een monster of moet ze behandeld worden als een mens? Deze tweestrijd verergert wanneer Melanie een paar keer het leven van een aantal mensen redt.

Auteur M.R. Carey weet deze tweestrijd heel goed neer te zetten en creëert daarbij interessante personages, die een duidelijke en overtuigende karakterontwikkeling doormaken. Vooral Melanie worstelt dagelijks met haar gevoelens en haar verlangen naar mensenvlees. En vooral de ontwikkeling van het besef dat ze eigenlijk een monster is in het boek prachtig omschreven. Carey weet dit zo te omschrijven, dat je als lezer vanzelf mee gaat leven met dit ‘kindmonster’. Maar ook andere personages, die in het begin een hekel hebben aan Melanie, leren haar later op waarde te schatten. En juist de beschrijving van dit ‘grijze gebied’ maakt het boek overtuigend en innemend.

Daarnaast geeft de auteur met ‘Het meisje met alle gaven’ een origineel en spannend antwoord op de vele boeken die al geschreven zijn over zombies. Daarbij wordt de lezer uitgedaagd omdat er regelmatig wetenschappelijke theorieën beschreven worden over de verspreiding van het zombievirus in het menselijk lichaam. Maar dit maakt het verhaal ook goed uitgedacht, gelaagd en overtuigend. Ook het einde van het boek is bijzonder en komt onverwacht. Tot er met de laatste bladzijde vraag je je als lezer af, hoe dit boek zou kunnen eindigen.

‘Het meisje met alle gaven’ is een vernieuwend horrorboek over zombies, dat door de aandacht aan persoonlijkheidsontwikkeling, een breed leespubliek aan zal spreken. Je kan als lezer niet anders dan meeleven met het zombiekind. Daarbij geeft het boek door de uitgebreide bloederige beschrijvingen van aanvallen en monsters en goed opgebouwde spanning genoeg voer voor zombieliefhebbers.

‘Het meisje met alle gaven’ is geschreven door M.R. Carey en gepubliceerd door AW Bruna Uitgevers. Het boek, dat ook als e-book verkrijgbaar is, is te vinden in de betere Nederlandstalige boekhandel en webwinkel.

Sterren: 5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie