Recensie: I See You (Adam Randall, 2019)

De bioscopen zijn weer open en er draaien nu meerdere leuke films in de bioscoop. We hebben al recensies van The Invisible Man en The Lighthouse, beide aanraders, en hierbij zeker nog een ★★★★-aanrader: I See You.

Eigenlijk raad ik je aan om nu niet verder te lezen en ook zeker de trailer niet te kijken. Ga deze film in de bioscoop kijken.

Het perfecte gezinnetje van de familie Harper valt uiteen als de vrouw des huizes, Jackie, vreemdgaat. Er wordt amper met elkaar gepraat en met leeft lang elkaar heen. Die vreemde dingen die in huis gebeuren wijten ze aan elkaar. Ondertussen werkt Greg, de man des huizes en rechercheur, aan een verdwijningszaak van een tiener, welke veel lijkt op een zaak een tiental jaren terug.

Film nog niet gezien? Nogmaals, lees en kijk niet verder. Ga naar de film in de bios en kom daarna terug om te zien of je het met mijn 4 sterren eens bent.

I SEE YOU | Nederlandse trailer | 1 juni in de bioscoop

Drieluik (pas op spoilers)

De film wordt omschreven als politiethriller, wellicht draait hij daarom in zoveel filmhuizen en bioscopen. Maar als het goed is heb je hem nu gezien en weet je dat dit niet helemaal klopt. I See You is een drieluik van bovennatuurlijk, home-invasion en psychopaten.

1. Bovennatuurlijk

I See You begint inderdaad met de verdwijning van een tiener en er is duidelijk gekozen om de stijl van een politie-thriller aan te nemen. Maar het duurt niet lang voordat het verschuift naar bovennatuurlijke sferen die we maar al te goed herkennen uit Paranormal Activity. Het gezin zelf is door de misstap van Jackie vooral wantrouwend naar elkaar en mist daardoor het één en ander. Tot het eerste fysieke letsel en de moord die er op volgt, opeens lijkt er weer saamhorigheid tussen Jackie en Greg om de problemen op te lossen.

2. Home-invasion

Plottwist. De film spoelt terug naar het begin. Nu volgen we twee jongeren die gaan phroggen. Het tweetal neem een camera mee en filmt hun ‘avontuur’. Phrogging is wellicht het beste te omschrijven aan parasitaire bewoning. Sinds 2006 staat het in de urban dictionary omschreven:

To sneak into a house and live among its occupants without their knowledge. People who attempt this are referred to as phrogsPhrogs try to respect the house’s inhabitants as if they were roommates, by not breaking or taking-although mooching food is sometimes necessary for survival. Phrogs rarely stay in a single house for more than a few days as the fear of getting caught settles in. Then it’s usually time to move on and the phrog will hop to a new pad. Phrogging can be attempted solo or in groups.

Het tweetal, Mindy en Alec, blijken na binnenkomst in het huis in toenemende mate een andere opvatting te hebben van phrogging, waarbij Alec meer en meer de extremen opzoekt en de bewoners wil treiteren. Hier leren we een klein beetje de eerste psychopaat kennen, het is duidelijk dat Alec geen rem heeft en je voelt de veiligheid van de bewoners in het gedrang komen. Hoe ver gaat Alec en waarom gaat hij de minnaar van Jackie vermoorden?

3. Psychopaten

Plottwist twee. We zijn in de laatste en kortste akte beland. We leren nu de echte psychopaat kennen en maken ons op voor de eindstrijd. Het is duidelijk, deze film kent alleen maar verliezers. Maar de zaak waar de politiethriller mee begon is opgelost.

Conclusie

Dat ik de film 4 sterren zou geven had ik natuurlijk al verklapt. I See You maakt op interessant wijze gebruik van meerdere genres en tijdsprongen. Hoewel de film anderhalf uur duurt, voelt het alsof we veel meer hebben gezien, zonder dat het overigens saai wordt. Het acteerwerk is eigenlijk van de hele cast meer dan goed.

Er zijn een paar dipjes in de film. De eerste plottwist werkt net niet helemaal lekker, de opgebouwde spanning is plots helemaal weg en duurt daarom ook even voor je weer in het verhaal zit. Tegen het einde van de film werd er iets te veel gewisseld met flashbacks. Dit had minder gekund of misschien als afsluiting in zijn geheel helemaal aan het eind.

Sterren: 4 / 5

I See You is geregisseerd door Adam Randall naar een script van Devon Graye. De horrorfilm draait nu in veel bioscopen en filmtheaters. Hebben jullie hem al gezien?

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

5 gedachten over “Recensie: I See You (Adam Randall, 2019)”

 1. Artikel niet gelezen. Ik ga er vanavond naar toe. Ben blij met jouw vier sterren en ben heel benieuwd!
  Eigenlijk weet ik er nog helemaal niets van, dus het wordt een verrassing 🙂

  Beantwoorden
   • Heerlijke film! Je wordt een paar keer flink op het verkeerde been gezet.
    De twist helemaal op het einde zag ik niet aankomen. Maar verklaard wel een beetje waarom Alec doet wat hij doet.
    Inderdaad heeft de film alleen maar verliezers. Maar ondanks dat zijn de vier sterren wat mij betreft helemaal terecht.

    Beantwoorden
     • De bioscoop ervaring was prima. Omdat ik een moviepas heb ging ik al heel vaak naar de bioscoop. En veel van het personeel had ik dus al sinds maart niet meer gezien. Dus ik heb aardig wat lopen ouwehoeren 😃
      Er zat bijna 30 man in de zaal. En omdat ik meestal op incourante tijden ga, was dat eigenlijk al meer dan ik gewend ben. We hadden allemaal de ruimte en ik kon zelfs op mijn ‘vaste stoel’ zitten. En geen pauze. Dat vond ik ook prima. Iedereen die er was, zowel klanten als personeel, waren blij dat het weer kon en dat gaf een leuke sfeer.

Plaats een reactie