Recensie: If It Bleeds (Stephen King) [Als Het Bloedt]

In april 2020 kwam de onuitputtelijke Stephen King naar buiten met zijn meest recente werk: If It Bleeds! Ditmaal geen roman maar een verzameling van vier nieuwe korte verhalen; zijn nieuwste bundel sinds The Bazaar of Bad Dreams (2015). De redactie dook er in om een oordeel te vellen!

Deze recensie is gebaseerd op de originele Engelstalige uitgave. If It Bleeds is ook in het Nederlands verkrijgbaar als Als Het Bloedt.

Samenvatting:

Mr. Harrigan’s Phone: een bejaarde man waar de jonge Craig aan voorleest, overlijdt en wordt begraven met zijn iPhone in zijn zak. Maar als Craig hem begint te missen en hem belt om via zijn voicemail zijn stem weer te horen, krijgt hij een ander antwoord dan hij gehoopt had.

The Life of Chuck: Marty Anderson had zich het einde der tijden heel anders voorgesteld. Terwijl de Apocalyps met rasse schreden nadert, verschijnen overal advertenties die ene ‘Chuck’ bedanken voor 39 geweldige jaren dienst. Wie is deze Chuck? En kan het eind van de wereld nog worden afgewend?

If It Bleeds: in dit directe vervolg op The Outsider en de Mr Mercedes-trilogie eist een bomaanslag op een basisschool tientallen slachtoffers. Als detective Holly Gibney dit op het journaal ziet, komt ze op het spoor van een sinistere nieuwslezer die iets met de gruwelijke aanslag te maken heeft. Al snel beseft ze dat dit een confrontatie wordt waar haar leven op het spel staat.

Rat: worstelende schrijver Drew Larson trekt zich terug naar een afgelegen familiehuisje om aan een nieuw boek te werken. Wanneer hij ziek raakt en tegen problemen aanloopt, verschijnt er een mysterieuze rat die aanbiedt hem tegen een prijs met zijn verhaal te helpen.

Oordeel

De vier verhalen van If It Bleeds zijn spannend en lezen uitstekend weg zoals we dat van King gewend zijn, maar verdienen ook enige kritiek. Doorgewinterde lezers van King zullen opmerken dat de originaliteit in de verhalen soms ontbreekt en veel thema’s en plotwendingen uit zijn eerdere werk lichtjes over worden gedaan. Ook in zijn recente roman The Institute (2019) was dit soms het geval.

Zowel Mr. Harrigan’s Phone als Rat behandelen het onderwerp van een supernatuurlijke uitwisseling die bij vlagen aan de Faustlegende doet denken. Deze thematiek kaartte King eerder o.a. aan in Revival (2014) en verschillende verhalen uit Full Dark, No Stars (2010). Daarnaast gaat Rat natuurlijk over een schrijver die met zichzelf in de knoop zit; iets wat ook al in The Shining (1977), Misery (1987), Bag of Bones (1998) en verschillende andere boeken de focus was. Om deze reden komen de verhalen niet per se slecht, maar wel wat gerecycled over.

Het titelverhaal If It Bleeds is zeer spannend en pakkend, maar leest meer als een alternatieve schets van het plot van The Outsider (2018) dan een volledig nieuw, creatief idee. Ik had hier meer van verwacht. Ten slotte is The Life of Chuck het meest experimentele en minst horrorgerichte verhaal in deze bundel, en lijken de meningen hierover verdeeld te zijn. Voor mij landde het niet helemaal, maar dit voelde meer als een kwestie van persoonlijke smaak dan bij de andere verhalen.

Conclusie: Voor een schrijver met een hoge creatieve output als King is het onvermijdelijk dat niet al zijn werk van dezelfde kwaliteit is. If It Bleeds komt nog steeds door de test, maar is niet opgewassen tegen zijn eerdere bundels als Different Seasons (waar o.a. de briljante verfilmingen The Shawshank Redemption en Stand By Me uit kwamen). Voor de constante lezers van King is If It Bleeds een degelijk nieuw werk om aan te schaffen en lekker voor te gaan zitten. Voor de nieuwkomers is dit ook geen verkeerde keuze, maar zijn er zeker betere instappunten om King op zijn best mee te maken.

Sterren: 3 / 5

If It Bleeds (Als Het Bloedt) is verkrijgbaar bij Bol.com, Amazon en natuurlijk je lokale boekenwinkel!

Wat vond jij van If It Bleeds / Als Het Bloedt? Laat het ons weten in de reacties!

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Recensie: If It Bleeds (Stephen King) [Als Het Bloedt]”

Plaats een reactie