Recensie: JAWS – de haai is het bijten nog niet verleerd

Eindelijk! De klassieker JAWS – de film waarbij je na het kijken voorlopig echt niet meer de zee in gaat – is voor het allereerst verschenen op Blu-ray.

Restauratie

JAWS is één van 13 klassieke Universalfilms die digitaal geremasterd en compleet gerestaureerd zullen worden op basis van de originele 35mm pellicule, als onderdeel van de lopende viering ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van Universal. De restauratie van JAWS begon met een onderzoek en evaluatie van de bestaande filmelementen om de beste restauratiemethode te bepalen. Gedurende verschillende maanden legden de vakkundige technici van Universal Studios Digital Services zich toe op het nauwgezet herstellen van de kleurbalans, het verwijderen van vuil en krassen en het herstellen van aanwezige schade. Shot per shot en frame per frame. Na de restauratie van het beeld werd de iconische soundtrack van JAWS door het team van Universal Studios Sound opgewaardeerd naar een DTS-HD Master 7.1 soundtrack, om de klank op de Blu-ray te optimaliseren voor de recentste thuisbioscoopsystemen.
Het complete restauratieproces vond plaats in samenspraak met Steven Spielberg en het postproductieteam van Amblin Entertainment om ervoor te zorgen dat de integriteit van Spielbergs originele visie compleet intact bleef.

Het verhaal

In de regie van Steven Spielberg bepaalde Jaws niet alleen de norm voor nagelbijtende suspens, maar groeide de film ook uit tot een cultureel fenomeen die de manier waarop mensen film ervaren én de filmsector voor altijd zou veranderen.

Wanneer het vredige badplaatsje Amity geterroriseerd wordt door een bloeddorstige grote witte haai, slaan de commissaris (Roy Scheider), een jonge marinebioloog (Richard Dreyfuss) en een ruwe haaienjager (Robert Shaw) wanhopig de handen in elkaar om het monster te vernietigen voor het opnieuw kan toeslaan. Met zijn onvergetelijke soundtrack, die pure doodsangst oproept, blijft Jaws nog steeds een van de meest invloedrijke en ijzingwekkende avonturen uit de filmgeschiedenis.

Veel bonusmateriaal

Naast de film bevat de Blu-ray uren vol bonusmateriaal:

Deleted Scenes & Bloopers: Deleted scenes zijn vaak niet voor niets deleted scenes. Het zijn scènes die net geen toevoeging zijn voor de film. Echter is de korte scène waarin het hele dorp op jacht gaat naar de haai zeker grappig om te bekijken. De bloopers zijn helaas niet grappig. Er gaat in een aantal scènes iets mis, maar dit werkt helaas niet op je lachspieren. Wat jammer is, want in de andere extra’s zitten juist ontzettend veel grappige bloopers.

The Making of JAWS: Een twee uur durende documentaire met interviews met belangrijke leden van de cast en crew.

The Shark is Still Working: Een documentaire over de nalatenschap van de film en zijn invloed op onze populaire cultuur. Verteld door Roy Scheider en doorspekt met nooit eerder vertoond beeldmateriaal, pakt deze documentaire uit met nieuwe interviews met Steven Spielberg, Richard Dreyfuss, Peter Benchley, Richard Zanuck, David Brown, en vele anderen. De documentaire vertelt veel inside jokes waardoor je de film nog meer gaat waarderen. Ook laat de documentaire de minderleuke kant van de de draaidagen zien. Alles maar dan ook alles ging mis. Zo blijkt dat de mechanische haai vaak last heeft van faalangst en is het script meerendeel geimproviseerd. Een erg leuk gedeelte is het interview met Roger Kastel, de maker van de iconische poster.

JAWS: The Restoration: een documentaire over het complexe restauratieproces van de film. Prachtig om te zien wat ze tegenwoordig kunnen doen met oude negatieven.

From the Set: Het leven op de set van JAWS, van binnenuit bekeken, met een een interview met Steven Spielberg. Het leuke van deze behind the scenes is dat deze opgenomen is voordat de film uitzou komen. Spielberg wordt hierdoor ingeleid als HET nieuwe talent waar we veel van kunnen gaan verwachten.

JAWS Archieven: Neemt een kijkje in de JAWS-archieven, met storyboards, productiefoto’s en marketingmaterialen. Helaas is dit menu erg slecht vormgegeven (wazig!) en zijn de afbeeldingen erg klein. Dit zorgt ervoor dat niet alles te lezen is. Ze hadden dit onderdeel beter weg kunnen laten.

Originele Bioscooptrailer: Bij het bekijken van deze bioscooptrailer zie je pas wat een verschil de restauratie met zich meebrengt. De afmetingen van de trailer zijn klein en de kleuren zijn erg flets. Het verbaast me overigens hoeveel ze weggeven in de trailer – Je zou het eerder een samenvatting kunnen noemen.

De haai is het bijten nog steeds niet verleerd en vooral in de zomer is het erg vermakelijk om JAWS nog eens op te zetten, het liefst natuurlijk voordat je naar het strand gaat..

Sterren: 5 / 5

JAWS is een must-have voor de filmcollectie. Zelfs na de film voor de zoveelste keer gezien te hebben blijft hij zijn charme hebben. Juist door het vele bonusmateriaal is dit zeker een aanrader. Ben je een echte JAWS fan, dan is het misschien slim even te wachten tot 10 oktober. Dan verschijnt namelijk de special collector’s edition box met daarbij nog meer extra’s en ook nog eens een boek!

Jaws is nu te koop op Blu-ray

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

5 gedachten over “Recensie: JAWS – de haai is het bijten nog niet verleerd”

Plaats een reactie