Imagine ’19 – Luz (Tilman Singer, 2018)

Imagine Film Festival
Van 10 tot 20 april 2019 vindt het Imagine Film Festival plaats in het Eye Amsterdam. Michel Bonset van De Nachtvlinders blikt vooruit, zodat jij je optimale Imagine-horrorplanning kunt maken. Nu: Luz van Tilman Singer.


Een jonge Chileense taxichauffeuse komt gewond aan bij een politiebureau en wordt door een psycholoog gehypnotiseerd om erachter te komen wat er die avond precies gebeurd is. Al snel lijken heidense rituelen bedreven in het verleden de toekomst van het meisje in te halen.

Ik heb een bloedhekel aan het aanhoren van andermans dromen. Iets dat gevoelsmatig zo persoonlijk is voor de verteller kan nooit met slechts beschrijvingen even intens worden gemaakt aan de toehoorder. In film kun je met beelden en geluid de vervreemdende werking van droomrealiteit vorm geven, maar zelfs dan is het nog steeds uiterst subjectief. Regisseurs als David Lynch, Alejandro Jodorowsky en Panos Cosmatos weten de fijne lijn tussen de realiteit en de droomwereld te bewandelen om het verstikkende gevoel van naderend onheil over te brengen.

Luz is een voorbeeld van wat er gebeurd als je de nuance van de eerdere regisseurs mist. In basis heeft ‘Luz’ een heel duidelijk en mager uitgangspunt met de nodige ‘possession’ horrorclichés, maar er wordt zo geforceerd gezocht naar een vorm die een meerwaarde kan geven aan de thema’s dat het een beetje pijnlijk wordt.

Tergend lange shots, draaien op 16mm, een versnipperde manier van vertellen om meer mysterie op te roepen dat dat er in het verhaal zit, overgestileerd acteren (of de acteurs waren gewoon niet zo goed, dat kan ook), alles wordt uit de kast getrokken om van Luz iets meer te maken dan dat het is. Uiteindelijk blijf je als kijker achter met een onvoldaan leeg gevoel en een vieze smaak van alle gebakken lucht. Zelfs met zijn 70 minuten voelt ‘Luz’ als een enorme zit en is dan ook alleen aan te raden voor mensen met veel geduld en teveel tijd.

Luz is te zien tijdens het Imagine Festival op 13 april om 10.00 en 17 april om 15.25 in EYE te Amsterdam.

Sterren: 2 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie