Imagine ’18 – Recensie: Mon Mon Mon Monsters (Giddens Ko, 2017)

Kent een strijd tussen bullies en monsters wel een winnaar?

Lim, een stelselmatig gepeste Taiwanese high school jongen ziet zijn lot veranderen als hij en zijn bullies een aangereden monstermeisje vinden.  Het wezen, dat niet tegen daglicht kan, wordt een stuk speelgoed waar de bullies hun sadistische neigingen op botvieren. Lim verandert van een gepeste in een pester en als kijker hoop je dat hij tot inkeer komt voordat een veel groter en gevaarlijker familielid van het monstermeisje de groep op het spoor komt.


Regisseur Giddens Ko maakte voor deze film Taiwanese romantische coming-of-age-films totdat een in de pers breed uitgemeten affaire hem een stevige portie ellende bezorgde. Hij verdween, volgens eigen zeggen, in een diep donker gat waarin hij ‘Mon Mon Mon Monsters’ schreef. Dat zijn hoofd even niet naar romantiek stond wordt snel duidelijk. De film is nog steeds een coming of age film, maar wel een hele duistere.

Thema’s als bullying, geweldcycli en groepsdruk worden schrijnend voelbaar gemaakt. De scènes waarin de groep het monstermeisje moedwillig, maar uiterst monter martelt doet denken aan Lucky McKee’s The Woman en heeft tot gevolg dat je die eeuwige grijnslach van de jongens er wel van af wilt slaan. Het is duidelijk dat er meer dan één Mon Mon Mon Monster in de film rondloopt, met Lin als een soort speelbal tussen al de extremiteiten. Op een knappe manier bezorgt regisseur Ko de kijkers ambivalente gevoelens voor Lin, die gelijke delen sneu, zwak, dapper en sadistisch is.

Ondanks de zware thema’s is Mon Mon Mon Monsters geen zware film. Gelukkig heeft Ko ook een duivels gevoel voor humor en door de comic-invloeden spatten de beelden in felle kleuren van het scherm. Spatten doet het sowieso behoorlijk. Als in de laatste 20 minuten de monsters elkaar op het spoor zijn, is er geen high school leerling meer veilig en klotst het bloed tot over de rand.

Mon Mon Mon Monsters is een uiterst geslaagde mix van entertainment en boodschap met een finale die nog lang na smeult en die de anti-pest slogan ‘It gets better’ keihard in het gezicht spuugt.

Mon Mon Mon Monsters is nog te zien op het Imagine Film Festival op 19 april om 19.25 in EYE2.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie