Recensie: Mortal Kombat (2021)

Mortal Kombat - LUDI LIN as Liu Kang and MAX HUANG as Kung Lao

Film- en tv-adaptaties van videogames zijn over het algemeen nooit echt heel warm ontvangen. Het proces om een verhaal en concept van het ene naar het andere medium over te dragen blijkt in veel gevallen toch lastiger dan gedacht. Voor Mortal Kombat is de in 2021 verschenen film met dezelfde titel ook niet de eerste poging. In 1995 kregen we een redelijke poging van Paul W.S. Anderson die ondertussen een cult hit is geworden. In 1997 verscheen het vervolg Mortal Kombat: Annihilation, een film die zo beroerd was dat zelfs een achtjarige Nick(y) die in de bioscoop toentertijd al oersaai vond. Qua videogames heeft de franchise toch echt niet stil gezeten sinds die tijd. Na een aantal missers aan het begin van het nieuwe millennium kwam de reeks in 2011 ijzersterk terug en deden diens opvolgers er nog een schepje bovenop. Qua achtergrondverhaal is het dus alleen maar meer geworden en de kans op een nieuwe poging op het grote witte scherm werd weer groter. Dit jaar kregen we dan eindelijk de lang verwachte Mortal Kombat reboot film. Maar is dit dan de film waar we op hebben zitten te wachten? Ik denk het wel!

In Mortal Kombat gaan we terug naar de roots van de serie. De Aarde staat 9-0 achter in een toernooit die verschillende werelden en dimensies overschrijd. Bij tien keer verliezen van Outworld zijn we de klos. Daarom gaat dondergod Raiden op zoek naar de uitverkorenen om het gevecht aan te gaan met de bad guys die onder leiding van duistere tovenaar Shang Tsung roet in het eten willen gooien nog voordat het toernooi begint. Volg je het nog? Mooi, want dat is al het plot wat je moet weten en tevens zo goed als alles wat we krijgen. Wat blijft dan nog over? Nou, een redelijk legitieme poging om het geweld van de Mortal Kombat games naar film te vertalen! In tegenstelling tot de milde film uit 1995 houd deze film zich niet in. In tegendeel, het bloed en de ingewanden vliegen je om de oren. Al vroeg in het stadium van ontwikkeling gaf onder andere regisseur Simon McQuoid al aan dat de film net zo gewelddadig en over de top als de games is. Samen met het showcasen van vette martial arts en echte iconische Mortal Kombat moves zoals we die al jaren uit de games kennen maakt deze verfilming een echt genot voor fans.

Mortal Kombat is bloederig (Max Huang)

Buiten dat de film wel echt aanvoelt als een onderdeel van het bronmateriaal schommelt het wel af en toe bijzonder veel in toon en soms ook kwaliteit. Het begint super serieus met een hele gave openingsscène in Japan echter gaat vervolgens door op een soort van cheesy manier die ook in de eerste film uit 1995 een beetje de overhand had. Misschien niet zó erg, maar het is er wel degelijk en we gaan in toon af en toe echt op en neer. Maar stoort dit? Eigenlijk niet. Het geraas van Josh Lawson als Kano is bijvoorbeeld heerlijk en Ludi Lin’s performance als Liu Kang is een super vermakelijk soort van awkward. Toch is er ook acteerwerk wat wellicht een storend soort van slecht is. Kabal klinkt bijvoorbeeld alsof hij eerder thuishoort bij de cast van It’s Always Sunny in Philadelphia in plaats van Mortal Kombat. Hierdoor kon ik hem ondanks zijn gruwelijk vette kostuum gewoon niet serieus nemen. Maare, shout out naar de costume designer Cappi Ireland! Zoals veel van haar werk is dit weeral ronduit fantastisch.

Daniel Nelson als Kabal in Mortal Kombat

De rest van de villains waren vooral een beetje saai. Er zaten wat bekende gezichten tussen zoals de eerder genoemde Kabal, Goro en Mileena maar ze hadden geen van allen echt persoonlijkheid. Voor de fans een kleine kriebel in de buik, voor de rest van de kijkers doet het niks. Hetzelfde geldt voor de soundtrack die vreemde mixen van techno combineert met epische opzwepende snaarinstrumenten om vervolgens weer terug te vallen op dubstep. Wat iconische deuntjes erin toverden een lach op mijn gezicht, maar ik volg deze franchise dan ook wel al een tijdje. Zoals vele dingen in deze film zal het niet bekend zijn met het bronmateriaal voor menig kijker de nodige punten moeten inleveren.

Hiroyuki Sanada in Mortal Kombat (2021)
Afbeelding via IMDb

Nou de hamvraag: Is Mortal Kombat goed of niet? Het antwoord is dat het een super gewelddadige film is met middelmatige special effects, bijna geen verhaal, bevat supervette vechtscènes bevat en druipt van de kaas zoals de beste actiefilms van Arnold Schwarzenegger dat bijvoorbeeld ook doen. Haal daar je antwoord zelf maar uit. Het heeft knokken, bloederige fatalities en hilarische oneliners en kan daarom dus wel eens een van de meest trouwe (aan het bronmateriaal) gameverfilmingen ooit zijn. Kortom deze franchise zal nooit een Oscarwinnaar worden, maar met de juiste mindset is deze film écht genieten. Voor fans misschien nog nét iets meer.

Sterren: 3 / 5

Mortal Kombat is nu digitaal te koop op onder andere Pathé Thuis, Apple TV en iTunes, Amazon Prime, Google Play en Youtube. Vanaf 9 juni is de film ook digitaal te huur via bovenstaande kanalen alsook de On Demand Services van de meeste Nederlandse tv-aanbieders.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Recensie: Mortal Kombat (2021)”

  1. Vind het vooral jammer dat het nooit echt tot een tournooi komt en er een karakter in zit die de hoofdrol speelt (!) die nergens in de games terugkomt, maar wél terloops even Goro, de prins der Shokan, de pan in hakt. Twee dingen die dus qua game vertaling de plank misslaan

    Beantwoorden
    • Inderdaad, dat elkaar in de nek hijgen vóór het daadwerkelijke toernooi vond ik heel vervelend. En Cole Young heeft zo weinig indruk op me gemaakt dat ik iedere keer vergeet dat ie er is, haha. Als de tweede film nou voor het grootste gedeelte een single-elimination tournament is met een hoop bekende gezichten dan zou ik eigenlijk al weer blij zijn. Ik denk ook niet dat er mee in zit.

      Beantwoorden

Plaats een reactie