Recensie: Paranormal State (seizoen 1)

Er is een grote opkomst in tv-series waarbij een team paranormaal onderzoekers op jacht gaan naar het bovennatuurlijke. Iedereen die van dit genre houdt kent natuurlijk Syfy’s Ghost Hunters, maar nu hebben we ook Paranormal State.

Paranormal State is een Amerikaanse paranormale realityserie die gaat over de Pennsylvania State University Paranormal Research Society. Het eerste seizoen werd uitgezonden in 2007 en is nu verkrijgbaar op DVD.

Met Paranormal State stap je binnen in de wereld van het bovennatuurlijke met de paranormaal onderzoekers van Penn State Unniversity. Ryan Buell en zijn toegewijde onderzoekers zijn doodnormale studenten met ongewone buitenschoolse activiteiten. Naast hun colleges en sociaal leven duiken ze regelmatig in mysterieuze zaken. Van klopgeesten tot spookhuizen: de paranormale onderzoekers zijn op zoek naar de waareid achter deze fascinerende en ijzingwekkende zaken. Ze onderzoeken de meest bizarre zaken met de bedoeling om doodsbange mensen te helpen die nergens anders meer kunnen aankloppen..

Je moet Paranormal State niet met Ghost Hunters vergelijken. Al hebben beide een team van gespecialiseerde onderzoekers (techniek/research), heeft het programma dezelfde opbouw: een case wordt ingeintroduceerd, de client wordt geinterviewd, rondleiding door het bespookte gebied (wat zijn de hotspots?), het huis wordt onderzocht met allerlei technische snufjes, er komt een oplossing: de geest vindt rust of de bewoner leert van de onderzoekers hoe er mee om te gaan en een paar dagen later komen ze terug om te kijken hoe het nu gaat. Uiteraard gaat het in de meeste gevallen veel beter dan daarvoor en is het huis weer bewoonbaar.

Paranormal State richt zich meer op verhalen en research, dan op het verklaren van onverklaarbare gebeurtenissen. Doordat er zoveel drama inzit lijkt het algauw alsof je naar een tv-serie aan het kijken bent. Denk hierbij aan een kruising tussen Supernatural en de film The Last Exorcism. De show heeft een hoofdlijn (Ryan wordt achternagezeten door een demoon) en heeft in elke aflevering een case waarbij een familie geholpen wordt.

De afleveringen zijn helaas niet mooi gemonteerd. Je kunt nu precies zien wanneer er in de Verenigde Staten een reclameblok komt, Je ziet namelijk twee keer dezelfde beelden achter elkaar, schoonheidsfoutje dat je na een aantal afleveringen best gaat irriteren.

De box bevat 3 DVD’s met meer dan 7 uur aan bovennatuurlijk plezier. Naast de 20 afleveringen is er ook bonusmateriaal op te vinden; een blik achter de schermen, leer de leden van PRS kennen, Externe Experts en aanvullend beeldmateriaal. Doormiddel van deze extra’s leer je het team beter kennen. Je gaat ze hierdoor iets meer waarderen. Desalniettemin zijn de extra’s niet de moeite waard om het eerste seizoen voor te kopen.

In Amerika, waar de serie werd uitgezonden door A&E, was de serie een groot succes. In totaal zijn er zijn dan ook al 5 seizoenen. Met Paranormal State kan ook Nederland nu ook lekker griezelen voor de buis.

Absoluut kopen als je graag op een regenachtige avond naar een griezelserie kijkt. Niet kopen als je nieuwe technische snufjes op het gebied van ghosthunting wilt leren kennen en bewijzen van het paranormale wilt zien.

Paranormal State seizoen 1 is nu verkrijgbaar.

Sterren: 3 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie