Terugblik Resident Evil 7: Biohazard

Op 7 mei verschijnt Resident Evil 8: Village, deze horrorgame is het directe vervolg op Resident Evil 7: Biohazard. Goed om daarom terug te blikken op deze game die weer terug ging naar de roots van de reeks: keiharde horror!

Terug naar het huis

Allereerst wil ik even stilstaan bij de titel: Resident Evil Biohazard heet het zevende deel. De allereerste game in de reeks verscheen in 1993 in Japan met de titel Biohazard, wat slaat op het biologisch gevaar dat in de reeks voorkomt. Maar toen Capcom de game een jaar later in Amerika wilde uitbrengen kwam men erachter dat dit lastig werd gezien deze naam al vaker gebruikt was. Binnen het bedrijf wel een wedstrijd opgezet om een nieuwe naam voor de Westerse markt te bedenken, dat werd Resident Evil. De titel slaat op het huis waarin het zich afspeelt. De gamereeks heeft sindsdien twee namen, Biohazard daar en Resident Evil hier.

Resident Evil 4, 5 en zeker deel 6 richtten zich steeds meer op actie, maar voor deel 7 keert de gamereeks terug naar de survival horror-style waarmee het in 1993 begon. Sterker nog de game speelt zich wederom in een huis af. Dát gaf Capcom de mogelijkheid om in Japan de een leuk grapje uit te halen, deel 7 kreeg in Japan de subtitel die slaat op de gemene, gevaarlijke inwoners van het huis en een knipoog geeft naar de westerse titel: Biohazard 7: Resident Evil.

Dat grapje gaat andersom niet helemaal op, maar geeft wel iets meer lading achter de titel Resident Evil: Biohazard.

Het verhaal

Jij speelt Ethan Winters en krijgt een bericht van je vrouw Mia. Maar zij is al drie jaar verdwenen en wordt eigenlijk dood gewaand. Maar Ethan gelooft al die jaren dat ze nog leeft en vertrekt na ontvangst van dit bericht direct naar Dulvey, Louisiana. Daar komt hij bij het verlaten huis van de familie Baker. Het spel begint.

Je ziet dat er eerder al een paar urban explorers zijn geweest, maar hun busje en materiaal staat er behoorlijk verlaten bij. Eenmaal in het huis vind je een flinke bende, een videoband zal je meer uitleg geven over het lot van deze urban explorers. Jouw verhaal gaat verder, veel verder. Ik zal het niet verklappen, indien je de game nog wil spelen omdat je bijvoorbeeld de bundel samen met Resident Evil: Village hebt gekocht. Mocht je wel nieuwsgierig zijn of je geheugen willen opfrissen, kijk dan de onderstaande video’s

Capcom’s story recap
Ingame recap van GameFreakDudes

Je zit echt ín een verhaal en ik lees toevallig dat Morimasa Sato en Richard Pearsey deze schreven. De laatste was ook verantwoordelijk voor het verhaal van de game F.E.A.R.

Gameplay

De game heeft een heerlijke introductie, het stukje rond die urban explorers geeft je de tijd om de gameplay onder de knie te krijgen. Naast de bediening krijg je hints over waar je op moet letten. Mijn grootste frustratie ligt wellicht een beetje aan mezelf. Ergens leer je dat je verschillende ingrediënten met elkaar kunt combineren tot nuttige items, zoals bijvoorbeeld First Aid Medicine. Op de controller is de Y het openen van je inventory en Right Bumper je First Ad Medicine. Ergens bleef ik deze twee de hele tijd door elkaar halen, het resultaat? Een chronisch te kort aan First Aid-items… En dat maakt de game, vooral boss fights, extra pittig.

Het spel bestaat voor een groot deel uit puzzelen. Je moet items zoeken en combineren om verder te komen. Zo moet je een stop vervangen om een elektrisch luik te kunnen openen, maar als je dat vindt zie je wel dat het achter slot en grendel zit. In het begin gaat dat zoals gezegd op je dooie gemak, hoewel de algehele sfeer van het spel nu al onaangenaam is.

Je komt er na een tijdje natuurlijk achter dat je niet alleen bent, je zult veel moeten rennen, verstoppen en je soms vrededegen met minimale middelen. Dat terwijl je ondertussen ook nog diverse puzzels moet oplossen. Ja, de spanning zit er behoorlijk in. Elk uur een pauzemoment was bij mij wel nodig. Dat gezegd hebbende is Resident Evil: Biohazard niet extreem moeilijk, op een paar flink stevige bossfights na.

Conclusie: heerlijk ’thuiskomen’

Ondanks dat Resident Evil 7: Biohazard nu ruim 4 jaar oud is, is het zeker nog steeds een aanrader om te spelen. De graphics zijn natuurlijk inmiddels wel ietsje verouderd, maar omdat je door het verhaal en ook de bijbehorende audio zo in het verhaal wordt gezogen merk je hier niks van.

Móet je deel 7 gespeeld hebben voor je aan Resident Evil 8: Village begint? Het is qua verhaal een direct vervolg, dus daarom zou ik het wél aanraden. En daarnaast waarom zou je het niet doen, dit is gewoon een geweldige en spannende survivalgame. Op deze manier mag de gamereeks nog jaren verder gaan.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Terugblik Resident Evil 7: Biohazard”

  1. Ik vond vooral het geluid erg sterk. Als je ergens door een gang sluipt constant geklop op een deur horen. Of moeders die je met haar creepy stemmetje loopt te roepen. Kippenvel!

    Beantwoorden

Plaats een reactie