Recensie: Resident Evil: Operation Raccoon City (PS3/Xbox 360/PC)

Resident Evil: Operation Raccoon City is ontwikkeld door Slant Six Games (verantwoordelijk voor enkele delen van SOCCOM) in samenwerking met Capcom. De producer van de game is Masachika Kawata. De Resident Evil-reeks begon voornamelijk als survivalhorror. Resident Evil: Operation Raccoon City wordt gezien als een spin-off van de oorspronkelijk Resident Evil-games, maar speelt zich wel af in het duistere en sinistere Resident Evil-universum. Het oorspronkelijke overlevingsspel wordt losgelaten en verandert in deze game in een third-person shooter, die voornamelijk gebaseerd is op het functioneren in teamverband. Hiermee slaat men binnen Resident Evil een nieuwe weg in. Maar de vraag is of een nieuwe weg altijd beter is?

Het verhaalGameCover

In deze game speel je de slechterik. Je maakt namelijk uit van het zogenaamde Umbrella Security Service DeltaTeam (USS), die verantwoordelijk is voor de virusuitbraak in de stad. Je hebt als teamlid dus de taak om de stad te zuiveren van de sporen van deze uitbraak. De game begint, wanneer het USS het ondergrondse laboratorium van Raccoon City betreedt. Hier ontmoeten ze HUNK, de leider van het Alpha team. Het doel is, om samen met het Alpha team te voorkomen dat Dr. Birkin het T-Virus overdraagt aan de U.S. Militaire eenheid in ruil voor het G-virus.

Naarmate de teams dieper in het lab doordringen, komen ze erachter dat Birkin diverse Umbrella Biohazard Countermeasure Service (UBCS) huurlingen heeft ingezet om voor hem te werken en ervoor te zorgen dat de deal hoe dan ook doorgaat. Wanneer de USS Birkin’s lab betreedt, blijkt de dokter neergeschoten en HUNK met zijn Alpha team verlaat het pand met de samples. Later blijkt dat Birkin de aanval heeft overleefd en geïnfecteerd is geraakt met het virus, wat hem in een monster veranderd. Het grootste deel van het Alpha team wordt door hem afgemaakt.

Kort na deze strijd blijkt dat het virus zich door de stad verspreid en mensen veranderd in zielloze, vleesetende zombies. Naast het vernietigen van bewijzen, moet de USS zich ook weren tegen de toenemende groep zombies. Door het spel heen krijgt het team diverse missies in diverse settingen. Wanneer men alle missies tot een goed einde brengt, kan het spel uiteindelijk op twee manieren eindigen.

Beoordeling

Diegenen die bekend zijn met Resident Evil 2 en 3 zullen binnen deze game allicht elementen herkennen. Zo worden gebeurtenissen uit deze twee spellen opnieuw verteld in Resident Evil: Operation Raccoon City, maar wel vanuit een ander perspectief. Ook bepaalde personages uit deze game, zul je hier tegenkomen, waaronder Leon S. Kennedy.

De game biedt de mogelijkheid om in de huid te kruipen van diverse personages, van zowel het USS als het Alpha Team. Bijvoorbeeld Lupo (teamleider), Bertha (medicus), Beltway (explosieven expert) enzovoort. Iedere personage heeft zijn eigen eigenschappen en expertises. Door de missies heen kun je van karakter veranderen en kijken welke personage het best past bij jouw manier van gamen.

Je tegenstanders zijn, zoals al te verwachten was, een heleboel zombies. Maar daarnaast kun je ook te maken krijgen met het leger, de politie of een loslopende mutant. Er zijn diverse manieren om ze uit te schakelen. En afhankelijk van de moeilijkheidsgraad, die je kiest, krijg je van je (game)omgeving tips voor het verslaan van je vijanden. Voor de zombies moet je speciaal uitkijken, omdat je natuurlijk besmet kunt raken. Geluk heb je dan, wanneer je bij een zombiebeet een anti-zombie spuitbus vindt. Door deze spuitbus raak je niet besmet met het zombievirus. (En ik denk, dat de mensen in The Walking Dead, best blij waren geweest met zo’n spuitbus.)

Wanneer je de game begint te spelen, wordt het al duidelijk dat de game vooral geschikt is voor multiplay. De reden hiervoor is simpelweg dat je in een team werkt. En tijdens de singleplay ervaar je dit als wisselend positief en negatief. Het is af en toe zeker handig wanneer je door een teamgenoot bespoten wordt met helende vloeistof. Maar wanneer je oog in oog staat met het Birkin-monster, zijn je teamleden opeens nergens meer te bekennen.

Ditzelfde is eigenlijk ook over het spel zelf op te merken. Positief is dat de game zijn spannende en enge momenten heeft. Dan zit je als gamer op het puntje van je stoel en wil je verder spelen. Op andere momenten ben je door je munitie heen en ben je op te grond druk aan het zoeken naar iets waar je mee kunt schieten. En dan vraag je je af of het de bedoeling van het spel is om meer naar munitie te zoeken, dan je vijanden uit te schakelen. Daarbij is het zo, dat je het idee krijgt dat je een heleboel munitie op een vijand leegschiet, terwijl dit weinig effect op de vijand lijkt te hebben. En omdat de munitie toch al schaars is, kan dit frustraties oproepen.

Een leuk element van de game is, dat je de slechterik speelt. Interessant hierbij is, dat je zelf je eigen karakter (met uitrusting en expertises) kunt kiezen en dit naarmate het spel vordert, kan veranderen. Zo kun je naargelang ontdekken welk personage het best bij je past. Door het verdienen van ervaringspunten kun je voor jouw personage nieuw materiaal ontgrendelen.

De game is mooi vormgegeven, door de diverse omgeving waar de missies voltooid moeten worden. Wel is jammer, dat de omgeving nogal donker is, waardoor het moeilijker is om details te onderscheiden. De achtergrondgeluiden zijn zeer passend bij de game en dragen bij aan de spanning.

Naast singleplay is het bij dit spel ook mogelijk om het met meerdere personen te spelen. Hierbij krijg je als team bepaalde opdrachten waarvoor het essentieel is, tactisch samen te werken. En daarnaast biedt de multiplay interessante mogelijkheden om als USS tegen het US Special Opt. Team te strijden. Natuurlijk moet je je tegelijkertijd beschermen tegen de zombies, wat tot spannende gevechten leidt.

Concluderend kan er gezegd wordt, dat Resident Evil: Operation Raccoon City interessante elementen heeft, maar over het geheel genomen niet overtuigd. En hier is voornamelijk sprake van als je al bekend bent met de andere games van Resident Evil. De game is bij vlagen interessant en spannend, maar er zijn te veel punten (munitie, teamleden) die leiden tot frustratie.

Resident Evil: Operation Raccoon City is nu te koop voor de PS3, Xbox 360 en PC.

 

Sterren: 3 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie