Recensie: Riddick (David Twohy, 2013)

RIDDICK_70X100_POSTER_DEF.inddRiddick (Vin Diesel) is verraden en voor dood achtergelaten op een verlaten, door de zon verschroeide planeet. Er zit niets anders op dan op krachten komen en de strijd aangaan met de buitenaardse roofdieren die hem belagen. Tot hij sterker dan ooit is en een team premiejagers uit het heelal kan uitdagen om de jacht op hem te openen. Terwijl er een vernietigende storm aan komt razen, zweert het team van Boss Johns (Matt Nable) de planeet pas te verlaten als ze het hoofd van Riddick in een doos hebben. Maar met zijn vijand precies waar hij die hebben wil, start Riddick zijn eigen genadeloze wraakactie. Alleen zo kan hij de weg vrijmaken om terug te keren naar thuisplaneet Furya.

Na Pitch Black (2000) en The Chronicles of Riddick (2004) werkte regisseur David Twohy voor de derde keer samen met Vin Diesel voor een ‘Chronicles of Riddick’-film, dit keer de simpele titel ‘Riddick’. Het is jammer dat de werktitel helaas is vervallen, ‘Chronicles of Riddick 2: Dead Man Stalking’ zou een betere en duidelijkere titel zijn geweest. Gelukkig hoeven we een film niet alleen te beoordelen op zijn titel.

‘Riddick’ is een direct vervolg op ‘The Chronicles of Riddick’ uit 2004, waar hij op de troon van de Necromongers eindigde. We vinden Richard B. Riddick terug op een desolate planeet, vloekend op zichzelf en de verraders die hem daar hebben achtergelaten, zijn eerste doel is overleven. In deze grot slaat David Twohy duidelijk de plank mis; dit hoofdstuk bevat geen spanning en de monsters zijn campy.

Het is dan ook een opluchting als Riddick is aangesterkt en er op uit trekt in een zoektocht om de planeet te verlaten. ‘Riddick’ verandert in een actie-thriller, waar de buitenaardse monsters geen rol meer spelen en zijn vijanden (de Mercs) veel pijn lijden. Toch is er van de actie tussen de bounty hunters en Vin Diesel weinig te merken, er wordt vooral tussen de twee groepen die op Riddick jagen gekibbeld.

riddick_47041339_st_7_s-low

Toch keren de monsters aan het eind van ‘Riddick’ terug. Niet in conversaties wordt teruggegrepen naar de gebeurtenissen in ‘Pitch Black’, ook de gehele setting doet denken aan de actie op planeet M6-117. De scene waarin Riddick afscheid neemt van zijn vijanden is overigens om te kotsen.

Het is jammer te moeten oordelen dat ‘Riddick’ toch de mindere ‘Chronicles of’ film tot nu toe is, het personage toont te veel van zijn zwaktes en lijkt helemaal niet meer zo meedogenloos als voorheen. Wel is noemenswaardig dat ondanks het veel lagere budget ($38 tegen $105 miljoen) ‘Riddick’ er eigenlijk net zo goed uitziet als zijn voorganger, voordeel is natuurlijk wel geweest dat de setting een stuk kleiner/minder episch is geweest.

http://youtube.com/watch?v=-1TapLwSwI

De dvd is uitgekomen als Director’s Cut en toont op een einde een scene die een bruggetje kan zijn naar ‘The Underverse’, iets waar Vin Diesel al eens over heeft gesproken als een mogelijk vervolg.

Met de extra’s op de disc scoort ‘Riddick’ wel weer een extra puntje, al zijn deze niet even netje ondertiteld. De 50 minuten aan extra materiaal zijn verdeeld in:
The Twohy Touch De regisseur vertelt over zijn visie achter deze film.
Riddickian Teck Een kijkje achter de schermen
Vin’s Riddick meer over de acteur en zijn rol.
Meet the Mercs ook zijn vijanden krijgen even wat aandacht
The World of Riddick hoe bouw je een planeet?
Riddick: Blindsided Een korte aniematiefilm die de overgang tussen de vorige en deze film inleidde. Deze scene is ook in de Director’s Cut van de film te zien.

‘Riddick’ is nu te koop op blu-ray en dvd.

Sterren: 3 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Recensie: Riddick (David Twohy, 2013)”

  1. Pffffffffh. De setting was inderdaad prima. Maar na het bekijken bleef bij mij toch vooral het gevoel hangen dat ik 1,5 uur van mijn leven was kwijtgeraakt aan prut. Mocht er een vierde deel komen, dan moeten ze wel heel erg hun best doen om mij als kijker er weer bij te krijgen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie