Saw X: afgezaagd of gaan we toch nog even door?

Hij draait al in de bioscopen in de Verenigde Staten, maar hier moeten we er nog eventjes op wachten: Saw X. Dit alweer tiende deel in de populaire tortureporn-reeks weet van geen ophouden. En waar de eerste twee delen van topkwaliteit waren, ging de serie na die delen al gauw bergafwaarts. Ik heb de twijfelachtige eer gekregen om de film alvast te zien in ruil om jullie mijn ongezouten mening hierover te geven. Nou, vooruit dan maar: Lees gauw verder in mijn recensie van Saw X: afgezaagd of gaan we toch nog even door?

Toen ik uitgenodigd werd voor de persvoorstelling van Saw X, had ik ‘gauw’ nog even de delen I en II gekeken. Er was mij namelijk ter ore gekomen dat dit deel zich afspeelt tússen deel een en twee. Goed excuus toch? Maar vooral ook om nog even op te frissen (Ik was vergeten dat Carey Elwes in het eerste deel speelde en na Liar Liar kan ik hem niet echt meer goed in andere rollen zien). Lang verhaal kort: inderdaad, die eerste twee delen zijn heel tof. Veel verhaal, een leuke twist op het eind en een donkerbruin duister gegeven. Deel twee gaat al in de versnelling, waarbij de martelingen in hoog tempo elkaar opvolgen. Maar nog steeds met een rode draad die alles bij elkaar houdt.

Saw X : Weet je zeker dat deze behandeling helpt?
Weet je zeker dat deze behandeling helpt?

Meer praten, minder martelen

De delen daarna vervallen al heel snel in scène na scène op elkaar stapelingen waarin in een zo hoog mogelijk tempo mensen pijn moeten hebben op de meest onmogelijke manieren. En dat gaat snel vervelen als er verder geen motief achter schuilt. Gelukkig schijnt regisseur Kevin Greutert het ook door te hebben. De editor van Saw I, II en III gooit het nu, na het geprobeerd te hebben met Saw VI en Saw 3D, over een andere boeg. Met deel tien gaat hij terug in de tijd. Naar de tijd tussen delen I en II. John Kramer, ook wel bekend als Jigsaw, is ziek. Hij heeft hersenkanker en niet lang meer te leven. Hij zet zijn ‘werk’ even op pauze om aan zijn herstel te werken. De doctoren hebben hem al opgegeven, maar hij hoort van een onorthodoxe geneeswijze. Daar moet hij wel voor naar Mexico, want dat is hier nog niet ‘goedgekeurd’ door de plaatselijke waakhonden.

Tijd voor wraak

Nadat hij de behandeling ondergaan is, leert John de echte bedoelingen van de oplichters die zich voordoen als doctoren. Je kunt je voorstellen dat hij niet blij is. Gewapend met een nieuw doel gaat hij hernieuwd aan de slag met zijn werk, wraak nemen op alles en iedereen die hem voor de gek heeft gehouden.

Zoals je kunt lezen zit er weer lekker een verhaaltje in. Niets hoogstaands, maar genoeg om een en ander te ‘rechtvaardigen’. John zorgt er in ieder geval voor dat hij iedereen te pakken kan nemen. Het knappe aan deze film vind ik toch wel, dat er dit keer echt tijd genomen wordt voor de situatie van John. In het begin is het een zielige, oude wrak van een man. Je zou bijna medelijden met hem krijgen. Heel knap, want we moeten niet vergeten dat hij al het meedogenloze monster is die we zo goed kennen. Greutert neemt goed de tijd om de man achter het monster in beeld te brengen. Ik dacht even dat ik in de verkeerde zaal zat, het leek wel een drama.

Saw X barfzakje

Maar gelukkig gaat het de tweede helft van de film ineens in sneltreinvaart. Kramer heeft alle pionnen in een kamer en nu begint het spel. En boy, welke spellen hij nu weer heeft verzonnen. Ik kan best wat hebben en heb best wat gezien, maar er zitten hier martelingen tussen die mij met samengeknepen billen en op het puntje van mijn stoel liet zitten. Temmes! Niet elke martelscene is even intens en sommigen voelde zelfs wat afgeraffeld, maar er zitten echt behoorlijk pittige tussen. Zelfs voor deze serie. Niet dat ik moest kotsen (weer zo’n pr-stunt), maar spannend was het wel.

Lees ook: Win Saw X-tickets en prijzen

Conclusie Saw X

En daar schittert Saw X toch wel hoor. Juist die afwisseling van wat rustigere scènes en diepgang, afgewisseld met rauwe, gore tortureporn, maken dat het duistere randje toch net wat meer duister is. Je leeft veel meer mee en zelfs in dit geval voor John Kramer, de arme oude kankerpatient die opgelicht wordt. Wat mij betreft is dit een geweldige prestatie. Een tiende deel uit een reeks uitgemolken delen, die elk deel slechter werden, zo fantastisch neerzetten, dat verdient op zichzelf al een dikke voldoende. Maar als je dan ook nog bijzonder wrede en inventieve martelingen ertussen propt, dan heb je echt wel een hele goede film die de echte horrorfanaat zeker niet mag missen. Let wel: het is op momenten echt heel erg wreed, dus je moet er wel tegen kunnen. Maar loop je al wat langer mee en heb je al het een en ander gezien? Dan is dit echt een topfilm. De afgeraffelde martelingscènes dan even niet meegerekend, maar die zorgen er alleen maar voor dat dit geen dikke vijf sterren is, maar net iets minder.

Sterren: 4.5 / 5

Saw X draait vanaf overmorgen donderdag 19 oktober in de Nederlandse bioscopen.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Saw X: afgezaagd of gaan we toch nog even door?”

  1. Helemaal mee eens. Het verhaal zit erg goed in elkaar en het bevat ook de juiste hoeveelheid gore. Een must voor de fan! En 4dx effecten zijn eventueel een leuk extraatje.

    Beantwoorden

Plaats een reactie