De terugkeer van Ghostface! Recensie SCREAM 5 (2022)

It’s always someone you know

Na het overlijden van Wes Craven in 2015 hadden maar weinig mensen gerekend op een terugkeer van Ghostface en de Scream franchise. Men heeft men besloten om de franchise ondanks het verlies van Wes Craven voort te zetten. Het blijkt een uitstekende keuze. Ik zal in deze review spoiler vrij blijven, zoals mij is verteld in de bioscoop voor aanvang van de film!

25 jaar na de eerste moorden door Billy Loomis en Stu Macher wordt het rustige plaatsje Woodsboro opnieuw opgeschrikt door een moordenaar in een Ghostface-kostuum. Om de moordenaar te ontmaskeren én zelf te overleven roept een groepje jongeren de hulp in van de overlevenden van de oorspronkelijke moordpartij. De hoofdrollen in de film zijn voor Melissa Barrera, Jack Quaid, Jenna Ortega, Neve Campbell, David Arquette en Courteney Cox. De film is geregisseerd door Tyler Gillett en Matt Bettinelli-Olpin (Ready or Not).

De film kent een uitstekende opening. Het is, in tegenstelling tot de opening van Scream 4, een serieus en zeer spannend begin. De toon voor de rest van de film is gezet. In de film wordt op een ontzettend leuke manier omgegaan met het horrorgenre zoals we dit kennen van de vorige Scream-films. Zo wordt de term ‘requel’ haarfijn uitgelegd door de personages en hierbij maken ze slim gebruik van de reeks films in de film genaamd ‘Stab’. Ook zijn de verwijzingen naar andere horrorfilms eindeloos. Het is voor liefhebbers van het genre een feest der herkenning door bijvoorbeeld namen van personages (Carpenter) en straatnamen (Elm street).

De cast van de film doet het prima. Melissa Barrera is als Sam Carpenter uitstekend en steekt boven de rest uit. Ze is een absoluut sterk personage, die de film behoorlijk draagt. Zoals bekend zijn ook Dewey, Gale en Sidney weer van de partij. Het is erg mooi om de mix te zien tussen deze personages en de nieuwe generatie jongeren in Woodsboro. Het verhaal van de film is typisch voor een Scream-film. Verwacht dus niet iets totaal anders dan de andere films. De muziek en sfeer die gecreëerd is werkt erg goed voor de film.

Als liefhebber van de Scream-franchise was ik absoluut tevreden met het resultaat van de film. Het is een zeer vermakelijke slasher geworden en een sterke ‘requel’ waar de franchise mee verder kan. Een resultaat waar Wes Craven denk ik trots op zou zijn!

Scream | Official Trailer (2022 Movie)
Sterren: 4 / 5

Hebben jullie Scream 5 al gezien? Want vonden jullie ervan? Wel graag spoiler vrij blijven in de comments!

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “De terugkeer van Ghostface! Recensie SCREAM 5 (2022)”

  1. Ik heb hem vanavond gezien en vond er weinig aan. 2 sterren uit 5 wat mij betreft. Compleet voorspelbaar, nare personages (al die tieners mochten van mij aan het mes) en de oude garde is eigenlijk net te oud.
    De grap van het meta zijn van de film door alle regels tot in den treure te noemen was er ook snel af.
    Nee, het kon mij niet echt bekoren. De film was “For Wes”, maar slaagde er alleen maar in om een, in mijn ogen, slappe imitatie van het origineel neer te zetten. Als het leukste van de film is om de easter eggs voor andere films te vinden, dan weet je dat het zijn doel niet raakt.
    De film had ook gemakkelijk 15 tot 20 minuten korter kunnen duren. Er zaten heel wat moment in die ik veel te lang door vond gaan. Dan had ik misschien minder vaak op mijn horloge gekeken hoe lang het nog zou duren. Zoals Kevin Kline in “A fish called Wanda” zo episch uitriep: “Disappointed!!!” 🙂

    Beantwoorden

Plaats een reactie