Recensie: Suburban Gothic (Richard Bates Jr., 2014)

Humor en horror. Het is een heerlijke combinatie van genres als het goed uitgevoerd wordt. Met weinig humor en nog minder horror slaat Suburban Gothic de plank helaas mis. Het is pas de tweede film van regisseur Richard Bates Jr., die met Suburban Gothic laat zien dat hij hier en daar nog wel wat te leren heeft.

suburban-gothicSuburban Gothic vertelt het verhaal van Raymond (Matthew Gray Gubler) die na zijn afstuderen geen baan kan vinden. Gedwongen gaat Raymond weer bij zijn ouders wonen en verruilt daarmee het stadse leven voor een traditioneel jaren ‘80 Amerikaans dorpje. Als het daar dan ook nog eens blijkt te spoken gaat Raymond op onderzoek uit. Gelukkig niet alleen: Oud-klasgenoot Becca (Kat Dennings) helpt Raymond in zijn zoektocht naar het spirituele mysterie.

Zowel Raymond als Becca zijn eigenlijk de enige ‘normale’ personages in de film. De vader van Raymond is een klassieke racist, wat leidt tot een overmaat aan grappen over Mexicanen. De moeder van Raymond is het traditionele huisvrouwtje dat constant eten staat klaar te maken en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het zijn de stereotypen die we ook buiten het horrorgenre veel terugzien. De kwaliteit moet dan ook goed zijn om de kijker nog ergens écht te verrassen. Als dan eindelijk het moment van ‘horror’ daar is (zo halverwege de film), vraag je je helaas af of je daar al die tijd op hebt zitten wachten.

Het probleem met Suburban Gothic is dat niets echt lekker uitpakt. De horror en gore is verre van mooi gemaakt, het script is minimaal en de humor gaat alle kanten op. Het ene moment zit je naar een poging tot slapstick te kijken, het andere moment wordt er getracht om slimme, droge humor neer te zetten. Het was wellicht beter geweest als de film zich had gefocust op één van deze aspecten, zodat er tenminste iets goed uitgewerkt was. Dat het wél kan bewijst de film What We Do In The Shadows, dat met de mockumentary benadering en veel tekstueel sterke grappen a la The Office zich prima weet te onderscheiden in het genre. Erg zonde, want zowel Kat Dennings als Matthew Gray Gubler bewijzen ook in deze film dat ze prima kunnen acteren.

Suburban Gothic Official Trailer 1 (2014) - John Waters, Kat Dennings Horror Comedy HD

Suburban Gothic is wellicht beter te kijken met een groep vrienden op de bank, onder het genot van een drankje en een hapje, terwijl er tijdens de film een beetje wordt bijgekletst over koetjes en kalfjes. Voor de oplettende kijker zijn er veel betere alternatieven te vinden. Veel verder dan hier en daar een glimlach kwam ik helaas niet.

Suburbian Gothic is de koop op DVD en Blu-Ray.

Sterren: 2 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie