Recensie: The Ocean at the End of the Lane – Neil Gaiman’s verhaal in het theater

Wat is the Ocean at the end of the Lane?

Tijdens een recent bezoek naar Edinburgh heb ik de kans gepakt om naar een uitvoering te gaan van het toneelstuk The Ocean at the End of the Lane. Er is een grote kans dat de lezers onder ons al bekend zijn met verhaal, dit toneelstuk is namelijk een adaptatie van Neil Gaiman’s boek uit 2013 met dezelfde titel. Dit boek kwam uit met groot succes, het werd zelfs door de British National Book Awards bekroond als beste boek van het jaar. Ook heeft De Nachtvlinders er een artikel over geschreven het is dus niet vreemd dat er een adaptatie van is gemaakt.

Het verhaal van The Ocean at the End of the Lane gaat over een man welke na de dood van zijn vader terugkeert naar het dorpje waar hij is opgegroeid. Na diens uitvaart kan hij de neiging niet weerstaan om een bezoek te brengen bij het oude huis van een jeugdvriendin. Wanneer hij eenmaal hier is aangekomen raakt hij in gesprek met haar moeder, des te langer hij hier blijft lijkt het wel of er herinneringen beginnen terug te komen van een groot avontuur welke hij vergeten lijkt te zijn. Dit was een avontuur vol met magie, de duistere kant van kapitalisme en monsters.

Wie is Neil Gaiman?

Neil Gaiman is een Engelse Auteur van fictie, korte verhalen, stripboeken en hij heeft zelfs voor televisie geschreven. Hij is bekend geworden in de jaren 90 middels zijn stripserie The Sandman. Na het succes van deze serie heeft hij meerdere werken geschreven welke allemaal met veel lof zijn geprezen. Zo zijn veel mensen waarschijnlijk wel bekend met één van zijn andere werken zoals; Good Omens, Coraline of American Gods. Welke allemaal een eigen adaptatie kennen.

Neil Gaiman’s werk staat bekend om de eigenzinnige sfeer welke het best beschreven is onder het kader, Dark Fantasy. In zijn werk plaatst hij vaak de focus op de duistere of geheimzinnige kanten van ons leven. Zo zijn terugkerende thema’s terugkeren; religie, het occult en wat wij niet kunnen weten maar wat in onze wereld(en) aanwezig kan zijn. Voor Neil Gaiman vertelt The Ocean at the End of the Lane een belangrijk verhaal. Sommige delen zijn namelijk semi-autobiografisch, niet zozeer in de gebeurtenissen maar in de emotie welke het stuk naar voren brengt. Zo verliest iedereen door de verloop van tijd de fantasie welke die vroeger had. Met dit verhaal wil Neil Gaiman dat weer tijdelijk terugbrengen.

Magie in het theater

Wat het toneelstuk enorm goed doet is hoe ze alle magische elementen weergeven. Dit is gedaan middels zeer bijzondere techniek via lichtwerk, decor en choreografie. Op deze manier voelen diverse scènes soms aan als echte magie. Vanwege deze geavanceerde technieken slaagt het stuk er zeker in om de stijl van Neil Gaiman over te brengen.

Wat een beetje verwarrend kan zijn in het begin is het grote leeftijdsverschil tussen sommige acteurs en de personages welke ze spelen. Zo is de hoofdrolspeler een jong kind van elf welke gespeeld is door een volwassen man, dit is natuurlijk logisch vanwege het grote hoeveelheid werk voor de rol maar het is even wennen. Naarmate de show doorgaat is wel te zien dat deze keuze ook diverse voordelen met zich meebrengt, zeker naarmate het eind. Ook maakt het toneelstuk op een krachtige manier gebruik van muziek. De vijand van het stuk heeft als thema lied Abba’s Money Money Money welke uitstekend past bij het verhaal welke wordt overgebracht en ze slagen er zelfs in om het sinister aan te laten voelen.

Een ware belevenis

In The Ocean at the End of the Lane wordt een magisch toneelstuk naar voren gebracht welke de toon van het oorspronkelijke verhaal goed weet over te brengen. Het is zelfs dat vanwege het werk aan de speciale effecten en middels het goede acteerwerk, dit stuk misschien zelfs het oorspronkelijke verhaal verbetert. Om deze reden is het dan ook niet heel moeilijk om dit toneelstuk te zien als een perfecte adaptatie van Neil Gaiman’s werk. Het enige probleem is nog dat het niet bekend is wanneer en of dit stuk in Nederland te zien is momenteel is het bezig met een uitvoering in het Verenigd Koninkrijk en Ierland maar het is te hopen dat ze ook Nederland mag betoveren.

Sterren: 5.0 / 5

Interessant artikel?

Plaats een reactie