Recensie: The Reef (Andrew Traucki, 2010)

Haaienhorror, een categorie waar een paar titels erg succesvol zijn, maar het overgrote deel niet te pruimen is. Het is een monster dan we allemaal kennen, al is het uit de dierentuin of van National Geographic, waardoor we mogelijk sneller ervaring dat haaienhorror onrealistisch is. De Australische filmmaker Andrew Traucki waagde zich toch aan het genre, hij gooide immers hoge ogen met de krokodillen in Black Water uit 2007.

The Reef (Andrew Traucki)

Voor een groepje vrienden zou het de vakantie van hun leven worden… een weekje zeilen en duiken in en rond ‘s werelds mooiste koraalriffen. Maar wanneer hun boot kapseist, slaat de droom om in een regelrechte nachtmerrie. Ze besluiten naar het dichtstbijzijnde land toe te zwemmen en verlaten hun omgedraaide boot. Naarmate ze dichterbij het rif komen, zien ze plots de rugvin van een grote witte haai opduiken… de dodelijkste jager van de oceaan.

Hoewel je de gevolgen overduidelijk ziet aankomen, gebruikt Traucki een redelijk realistische inleiding en met de wetenschap dat de film is gebaseerd op Ray Boundy die in 1983 als garnalenvisser zijn drie collega’s verloor, moet je er niet aan denken dat het jezelf overkomt.

Het acteerwerk van de onbekende cast doet het goed, de paniek is bijna te voelen zo realistisch, maar je moet niet te lang nadenken over het gedrag van de haai. Deze is overigens een combinatie van archief- en speciaal geschoten materiaal voor de film, zo valt te zien in de Extra’s op de disc. The Reef is geschoten met een minimaal budget, less is more, want dan ga je ook geen gekke onnodige dingen doen.

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Hoewel de film draait om suspence, is de spanningsboog soms langer dan de concentratieboog en verliest het punten op het tempo van de film. Het kan allemaal wel een beetje sneller, ook zonder realisme te verliezen. De open wateren zijn ook niet zo spannend als de mangroves zijn Traucki’s vorige film. Toch is The Reef zeker het kijken waard voordat je de zomervakantie boekt.

Andrew Traucki is net klaar met zijn bijdrage voor The ABC’s of Death ‘G is for Gravity’ en wil binnenkort voor zijn volgende animalhorror The Jungle in.

Sterren: 3 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Recensie: The Reef (Andrew Traucki, 2010)”

Plaats een reactie