Recensie: The Swansong Conspiracy (Nick Vossen)

Bij H.P. Lovecraft denk je aan rare horror/scifi, iets dat niet direct heel toegankelijk is. Het stuk van Daniel zou je toch een aardige richting moeten geven om in zijn beste werken te duiken. Dan hebben we natuurlijk ook nog Lovecraftiaans werk, auteurs die een eigen draai aan de weird horror van Lovecraft gaven. Dit kan alle kanten op gaan. Een verrassend werk komt van de Nederlandse Nick Vossen die met The Swansong Conspiracy zijn debuutroman afleverde bij de Amerikaanse uitgever The Parliament House.

The Swansong Conspiracy (The Eldritch Twins #1) zoals het boek voluit heet is het eerste deel van een trilogie rond de tweeling Quincy en Lilly. De eerste studeert en de tweede is na jaren militaire dienst werkzaam in een dierenwinkel. Doodnormaal eigenlijk. Echter, God was klaar met de mensheid en is vertrokken, sindsdien is het een chaos op aarde. Niet alleen liepen geesten overal gewoon op straat, ook zorgen een flink aantal monsters voor chaos, dood en verderf. De mensheid heeft er een beetje mee leren te leven.

Het leven van Quincy en Lilly verandert als ze via een erfenis bericht krijgen van hun grootvader W.A. Swansong, een beroemd schrijver. Door velen staat Swangsong bekend als profeet, veel van zijn occulte verhalen vol monsters zijn immers uitgekomen. Maar welke opdracht krijgt de tweeling eigenlijk? Nog voor ze dit duidelijk hebben moeten ze al op de vlucht.

The Swangson Conspiracy heeft zeker flinke invloeden van H.P. Lovecraft, maar dan gecombineerd met absudistische humor in de lijn van Terry Pratchett (Diskworld) of Douglas Adams (The Hitchhiker’s Guide). Het bevat subtiele verwijzingen, maar ook Lovecraft zelf bestaat in het boek van Vossen. Geen van deze genoemde werken hoef je overigens te kennen om van dit boek te genieten.

Verwacht geen literair hoogstandje, het is luchtig en leuk. Het verhaal zit wellicht iets meer dark fantasy, dan in de horrorhoek. Als je eenmaal in het verhaal zit, lees je het zo uit.

Sterren: 4 / 5

Zelf had ik moeite met lezen van het ebook dat ik van de uitgever ontving, ik vind het niet lekker lezen op een schermpje. Ik heb de paperback via Amazon aangeschaft en had die binnen de kortste keren uit. Het boek is in het Engels verschenen.

Later dit jaar verschijnt het tweede boek uit de reeks: The Nearly Departed. In de podcast horrorpraat vertelde Nick Vossen dat het iets minder Lovecraft zal zijn:

PS: Komt de naam Nick Vossen je bekend voor? Dat kan kloppen, want hij is ook actief als redacteur bij De Nachtvlinders. Daar heb ik me zo min mogelijk door laten beïnvloeden. Andere meningen over het boek vind je op Goodreads.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Recensie: The Swansong Conspiracy (Nick Vossen)”

 1. Heel herkenbaar, Frank, dat een e-book niet lekker leest. Ik ben ook een liefhebber van ouderwetse papieren boeken. Bovendien staat dat mooier in de boekenkast dan een Kobe 🙂

  Dit boek klinkt zeker interessant om te checken. Maar is het alleen in het Engels verschenen? Ik lees voor mijn lol in principe geen andere talen dan Nederlands. Ik kan het wel hoor, ik moet op mijn werk ook veel in het Engels lezen, maar ik vind dat niet leuk. En dat gaat bij mij ten koste van het leesgenot.

  Beantwoorden
  • Hoi Rob,

   Het boek is inderdaad momenteel alleen in het Engels verkrijgbaar. Ik ben met mijn uitgever hard aan het werk om mogelijk gelokaliseerde vertalingen te verkrijgen. Of Nederlands daar tussen gaat zitten weet ik momenteel nog niet, maar ik ga er in ieder geval achteraan 😉

   Beantwoorden

Plaats een reactie