Recensie: The Walking Dead Seizoen 1 (2011)

We kunnen voor deze recensie analyseren hoe geweldig zombies gemaakt zijn voor The Walking Dead en hoe goed de karakters zijn uit gediept. De vraag is, is dat nodig?

The Walking Dead is een serie die je gezien moet hebben. Een absolute must-see voor elke zombiefanaat, maar ook van elke serieliefhebber. Helaas bevat het eerste seizoen maar 6 afleveringen, maar seizoen 2 wordt momenteel uitgezonden op FOXlife en seizoen 3 is al bevestigd.

Wij zijn al een tijdje besmet met het Walking Dead-virus en hebben dan ook al aardig wat geschreven over deze serie (gerelateerde artikelen), maar mocht je opfrissertje nodig hebben; een korte samenvatting:

The Walking Dead is een Amerikaanse post-apocalyptische horrorserie ontwikkeld door Frank Darabont. Darabont is ook wel bekend van topfilms als The Mist, The Green Mile en The Shawshank Redemption. The Walking Dead is gebaseerd op de gelijknamige en nog steeds lopende comicreeks bedacht door door Robert Kirkman, Tony Moore en Charlie Adlard.

Sheriff Rick Grimes wordt wakker in een verlaten ziekenhuis. De wereld is verwaarloosd en veranderd in het domein van zombies. Rick begint een zoektocht naar zijn vrouw en zoontje. Onderweg komt hij erachter dat er maar weinig mensen aan het zombie-virus zijn ontkomen. Samen met de andere overlevenden probeert hij uit de handen te blijven van de bloeddorstige zombies..

The Walking Dead is geen standaard zombieserie. Natuurlijk zitten er zombies in (en veel!) en zal er bloed en ingewanden door het beeld vliegen (yummie), toch gaat The Walking Dead verder dan dat. Voor de serie wordt er de tijd genomen om karakters te introduceren en hun onderlinge verbanden uit te leggen. De overlevenden moeten zich zien te redden in een uitzichtloze wereld. Hoe gaan ze hiermee om, wat verandert er, hoe blijf je in leven? Wat doe je om te overleven in een verdoemenis van dood, passie en verraad? Wat is een mensenleven nog waard als de ondood je toekomst is?

Het acteerwerk is subliem, je voelt mee met de personages. Sommigen kun je niet uitstaan en voor een aantal laat je af en toe bijna een traantje. Er kan niet genoeg gezegd worden over de kwaliteit van deze televisieserie. Het design, de special effects, scenario en regie is te vergelijken met wat je vaak ziet op het witte doek.

Tijdens het kijken van The Walking Dead realiseer je dat de mensen een groter kwaad zijn dan de wereld waar ze nu inleven. Opmerkelijk overigens, in de serie wordt er nooit gesproken over ‘zombies’, maar over ‘walkers’of ‘geeks’.

Make-up werd verzorgd door de SFX veteraan Greg Nicotero, hij laat een knap staaltje werk zien met zijn zombies. De tragische bicycle girl is de topper en kan zich al aansluiten bij het lijstje icoonische zombies allertijden. Op de DVD/Blu-Ray legt hij uit hoe je iemand kunt omtoveren in een levensechte zombie met simpele grimeproducten en huis-tuin-en-keukenmateriaal.

Het eerste seizoen bevat 6 episodes en wordt uitgegeven op Blu-Ray en DVD met beiden een flinke lading extra’s. Een goed excuus om dit schijfje in huis te halen of cadeau te doen.

Special Features:

 • The Making of The Walking Dead
 • Inside The Walking Dead: Episodes 1-6
 • A sneak peek with Robert Kirkman
 • Behind the scenes Zombies Make-up tips
 • Convention Panel with Producers

Extra Features:

 • Zombie School
 • Bicycle Girl
 • On set with Robert Kirkman
 • Hanging with Steven Yeun
 • Inside Dale’s RV
 • On set with Andrew Lincoln
Sterren: 5 / 5

Een pareltje voor de zombieliefhebbers! Wij willen meer!
Ook al hou je niet van zombies, het is onmogelijk dat iemand dit een slechte serie kan vinden.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Recensie: The Walking Dead Seizoen 1 (2011)”

 1. Erg goede serie idd. Ik volg de stripboekenserie al een paar jaar en ben erg blij met deze televisieserie. Vrienden van mij die de stripboeken niet hebben gelezen, vinden dat er te weinig actie in zit en op zich begrijp ik dat wel. Van mij mag er ook wel iets meer gebeuren, hoewel ik ook al heel blij ben met hoe de serie nu is.

  Beantwoorden
 2. Superserie! Ik heb deze dvd box toen import besteld en was gelijk weg van de serie! Heerlijk huiveringwekkend met interessante personages. Ik wist wel dat de serie gebaseerd was op een comicserie, maar kende deze toendertijd nog niet. Natuurlijk gelijk na het zien van deze serie gaan lezen. De comic voegt eigenlijk nog een extra dimensie aan de tvserie. Zowel de tvserie als de comic zijn een aanrader voor mensen die van goede verhalen houden!

  Beantwoorden

Plaats een reactie