Imagine ’18 – Recensie: Tigers are not Afraid [Vuelven] (Issa López, 2017)

Als je nergens meer naartoe kunt blijft alleen je fantasie over

De Mexicaanse drugsoorlogen hebben door de jaren heen al honderdduizenden slachtoffers geëist. Veel van deze slachtoffers laten kinderen na, die van het ene op het andere moment op zichzelf zijn aangewezen. Kinderen zoals Estrella die niet weet waar haar moeder is en zo terecht komt bij een groepje dakloze boefjes onder leiding van Shine, een klein maar venijnig jongetje die er niet voor terugdeinst om dodelijk geweld te gebruiken.

Die eigenschap gaat hij nog nodig hebben als hij het pistool en de telefoon steelt van een ‘Huasca’, een lid van één van de drugsbendes die de straten rood doen kleuren met hun bloedvergieten. De bende gaat over lijken om de telefoon terug te krijgen en als de groep kinderen in het nauw gedreven wordt, zoekt Estrella naar oplossingen in de door haar gecreëerde fantasiewereld. Maar gaat de fantasie haar helpen als de realiteit zo uitzichtloos is?

Regisseuse Issa López noemt haar landgenoot Guillermo de Toro als één van haar grote voorbeelden en een vergelijking met Pan’s Labyrinth ligt voor de hand. Ook in deze film wordt door de ogen van een jong meisje de brute buitenwereld verlicht met haar fantasierijke invulling om het leed en de ellende dragelijk te maken. Maar meer nog dan bij Del Toro is het leed hier nauwelijks te ontsnappen. Eeuwig op de vlucht, moeten schuilen in kapotgeschoten huizen, zonder moreel kompas of een gevoel van veiligheid zoeken de kinderen heil bij elkaar. Een doos gevonden voetballen brengt even een moment van verlichting, maar wordt al snel verstoord door ratelende kogels.

De jonge cast is geweldig. Vooral Juan Ramón López die Shine speelt zegt met zijn intense blik meer dan met woorden en is een complex, gelaagd personage. Ook de fotografie verdient extra aandacht. Ieder plaatje zoekt het mooie in het naargeestige, alsof je door de verwonderde ogen van een kind naar de hel op Aarde kijkt.

Tigers are not Afraid is hartverscheurend mooi en tragisch, zich afspelend op een plek waar de meeste kinderen geen kans krijgen om een ‘coming of age’ verhaal als dit mee te maken, simpel en alleen omdat ze niet zolang leven…

Tigers are not Afraid is nog te zien op het Imagine Festival op 16 april om 19.30 in EYE3. En vanaf 29 augustus 2019 in diverse filmhuizen.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie