Recensie: Under the Dome – seizoen 1

Under The Dome posterGebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King. In de serie Under the Dome worden de inwoners van het stadje Chester’s Mill plotseling afgesloten van de buitenwereld, wanneer een enorme mysterieuze, onzichtbare koepel over de stad valt. Al snel blijkt dat de koepel ondoordringbaar is en niemand de koepel in of uit kan. Veel bewoners raken in paniek, al is er een kleine groep die probeert de vrede te bewaren. Zij gaan op zoek naar het geheim en doel van deze ‘Dome’, terwijl ze ondertussen meer van elkaar te weten komen dan hun lief is…

Elke Stephen King-verfilming trekt de aandacht, zo ook de verfilming van het recente boek ‘Under the Dome’ (Nederlandse titel ‘Gevangen’). Eerst wilde het premium tv-kanaal ShowTime er iets mee doen, maar schoof het project door naar zusterzender CBS. En dat werd een succes, miljoenen mensen keken naar de serie. Ook in Nederland werd de première door ruim een miljoen bekeken op SBS6. Terecht?

Het dalen van de koepel over het stadje Chester’s Mill is een mooi vertrekpunt van de serie, het is op een prachtige manier weergegeven en de scene met de koe zit gelukkig in de intro voor iedere aflevering. Maar gelukkig is niet alleen de pilotaflevering geslaagd, de serie blijft alle afleveringen interessant. De volwassenen zijn het niet met elkaar eens en als snel ontstaan er twee kampen, wie kan elkaar nog vertrouwen en wie heeft er de grootste geheimen. Het lijkt er op dat iedereen achterna wordt gejaagd door spoken uit het verleden, of dit nu politiek of criminele keuzes zijn geweest. Tegelijkertijd vinden de jongeren in het stadje een bijzonder object en besluiten dit verborgen te houden voor de vechtende volwassenen. Deze tweeledigheid houdt de serie interessant. Niet alleen het verhaal zit goed in elkaar, ook de cast zet goede acteerprestaties neer. Wel is duidelijk dat het boek van Stephen King niet strikt wordt gevolgd en de personages minder slim overkomen dan op papier. Het open einde aan het seizoen is wel irritant, maar gelukkig is het tweede seizoen ook al verschenen op DVD/BD.

Extra’s

De home-release van Under the Dome bevat een leuk aantal extra’s en gelukkig komt schrijver en producent Stephen King veelvuldig aan het woord.

  • Under the Dome: Filming The Pilot
  • Stephen King and Under the DomeUnder the Dome: from Novel to Series
  • The World of Under the Dome
  • Under the Dome: The First Season
  • Joe’s Blog

Under the Dome is zeker een goede serie, let wel op dat dit niet een één-op-één verfilming is van het boek.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie