Recensie: Verbeten (Blake Crouch) [Wayward Pines serie]

Stel je voor, je woont in een prachtig klein dorpje. De omgeving is adembenemend en de gezinnen, die er wonen, ogen perfect en zonder problemen. Iedereen heeft werk en een prachtig huis om in te wonen. Het klinkt geweldig, maar zoals we allemaal weten, is niets perfect. En Wayward Pines al helemaal niet.


verbetencoverWelkom in Wayward Pines, een dorpje met 461 inwoners. Idyllisch gelegen in een vallei en omgeven door schilderachtige bergpartijen waan je je haast in een modern paradijs ware het niet dat het dorp door een onder stroom staand hek met daarop prikkeldraad is omgeven, dat scherpschutters het 24 uur per dag in de gaten houden en er in het hele dorp verborgen cameras hangen die elk woord en elke beweging registreren. De inwoners weten geen van allen hoe ze er terecht zijn gekomen. Hun wordt verteld waar ze komen te wonen, waar ze komen te werken en met wie ze moeten trouwen. Sommigen denken dat ze dood zijn. Anderen denken dat ze onderdeel zijn van een bizar experiment. En iedereen droomt er stiekem van om te vluchten, maar degenen die het proberen komen voor een angstaanjagende verrassing te staan. Ethan Burke heeft de wereld achter de afscherming gezien. Hij is de sheriff en de enige die de waarheid kent Wayward Pines is niet zomaar een dorp. En wat er zich aan de andere kant bevindt, is een nachtmerrie die ieders voorstellingen te boven gaat.

Het eerste deel (‘Verloren’, Red.) eindigt met een grote cliffhanger, die het gehele verhaal aan het wankelen bracht. Wij vroegen ons daarbij af of dit niet ten koste ging van de geloofwaardigheid van het boek. Een idyllisch Amerikaans stadje blijkt namelijk de laatste stad in de verre toekomst te zijn, die omgeven wordt door monsters. Het tweede deel ‘Verbeten’ is daarom het deel dat hierop voort borduurt en onze vele vragen hierover kan gaan beantwoorden.

Ethan Burke is ingegaan op de uitdaging en werkt nu als sheriff van Wayward Pines. Hoewel hij de meeste dagen weinig te doen heeft, draagt hij een groot geheim met zich mee, namelijk de waarheid. En zodra zijn vrouw Theresa laat merken dat ze twijfelt over Wayward Pines, staat Ethan voor een beslissing of hij haar in zal lichten of niet. Daarbij speelt hij als sheriff een dubbelrol. Aan de ene kant wil hij zelf iets doen met wat hij te weten is gekomen over het stadje. Aan de andere kant moet hij ervoor zorgen dat de bewoners van het stadje zich blijven gedragen en vooral niet achter de waarheid komen.

Zoals in deel één de verwachting al werd geschept, gaat het vervolgdeel meer in op de geschiedenis en het ontstaan van Wayward Pines. Dit zorgt ervoor, dat de cliffhanger waarmee het eerste deel eindigde, geloofwaardiger wordt. De lezer krijgt meer grip op de verklaring omtrent het ontstaan van Wayward Pines. Daarbij leert de lezer ook meer over Ethan Burke en zijn verleden voor zijn komst in Wayward Pines. Is bijvoorbeeld zijn vroegere affaire met Kate nog steeds van invloed op zijn relatie met Theresa? De bewoners lijken vreedzaam te leven in het stadje en berusten in hun lot. Tenminste dit lijkt zo. In deel twee leren we, dat de mensen in Wayward Pines hun ogenschijnlijk goede leven lang niet zo goed accepteren als men denkt.

verbeten2

‘Verbeten’ geeft ook andere personages de kans hun verhaal te vertellen. Zo leren we bijvoorbeeld meer over David, die verantwoordelijk is voor het ontstaan van het stadje. Dit zorgt ervoor dat naast Ethan, andere personages zich verder ontwikkelen binnen het verhaal en meer gaan leven voor de lezer. En daarbij komt er ook een nog onbekend personage om de hoek kijken, die buiten Wayward Pines leeft. Ondanks de wisseling tussen de diverse personages blijft de spanning in het boek gehandhaafd en voelt de lezer daarnaast de constante dreiging van de wezens buiten de hekken.

Het boek leest als een spannende film en dat maakt ons des te nieuwsgieriger naar de verfilming ervan. Maar daarvoor zullen we in ieder geval tot 2015 moeten wachten. De hoofdstukken zijn kort en het verhaal is geschreven in korte alinea’s met een prettig lettertype. Hierdoor is het lastig het boek weg te leggen, voordat het uit is. De omslag laat een vrouw zien, liggend op een verlate weg in een schemerig bos. Dit past erg mooi bij het boek en geeft heel mooi de sfeer en de essentie van het verhaal weer.

Kortom is ‘Verbeten’ een geslaagd en logisch vervolgdeel op ‘Verloren’. Het verhaal is spannend en beeldend geschreven en naast bekende personen worden er diverse nieuwe personages geïntroduceerd en uitgediept. Dit tegen de achtergrond van een mysterieus en verlaten stadje, omringt door monsters…

‘Verbeten’ is het tweede deel van de ‘Wayward Pines’ trilogie en geschreven door Blake Crouch. Het boek is eveneens als het eerste deel gepubliceerd door Karakter Uitgevers en verkrijgbaar in de betere boekhandel. De trilogie wordt momenteel bewerkt voor een televisieserie.

Sterren: 4.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie