Recensie: Verloren (Blake Crouch)

Al eerder spraken we over de televisieserie ‘Wayward Pines’, die in 2015 op televisie zal verschijnen. De serie is gebaseerd op de boeken van Blake Crouch, waarvan in Amerika al twee delen zijn verschenen. In Nederland is de vertaling van deze trilogie opgepakt door Uitgeverij Karakter. Inmiddels zijn er ook hier twee delen verschenen.

BCverloren‘Secret Service agent Ethan Burke komt aan in Wayward Pines (Idaho) met een duidelijke missie: hij moet twee verdwenen collega-agenten zien te vinden die tien dagen daarvoor in het idyllische dorpje zijn verdwenen. Maar als hij nog maar net in het dorp is, raakt hij betrokken bij een ernstig verkeersongeluk. Hij komt in het ziekenhuis terecht, zonder identiteitsbewijs, zonder mobiel, zonder portemonnee. De medische staf is alleraardigst, maar… er klopt iets niet.
Naarmate de dagen verstrijken, levert de zoektocht naar de verdwijning van zijn collega’s meer vragen op dan antwoorden. Waarom kan hij zijn vrouw en kind in de buitenwereld niet bereiken? Waarom gelooft niemand dat hij is wie hij zegt dat hij is? En waarom dient het onder hoogspanning staande hek dat om het dorp staat? Is het bedoeld om de inwoners erbinnen te houden? Of om iets buiten te houden?
Hoe dichter Burke bij de waarheid komt, hoe verder hij verwijderd raakt van de wereld die hij kende, van die man die hij dacht dat hij was. Op een gegeven moment moet hij een angstaanjagend feit onder ogen zien: hij zal Wayward Pines misschien wel nooit kunnen verlaten…’

‘Verloren’ is het eerste deel van de ‘Wayward Pines’ serie en zet gelijk de sfeer en de toon voor de vervolgdelen. De boekenreeks wordt vooral vergeleken met televisieseries als ‘Twin Peaks’ en ‘Lost’. In zijn nawoord geeft Crouch dan ook aan, dat de ‘Wayward Pines’ series geïnspireerd is op ‘Twin Peaks’, die in de jaren negentig een cultstatus bereikte. Maar je moet als lezer zeker geen ‘Twin Peaks’ kopie verwachten, dat is ook nooit de bedoeling van de auteur geweest. Vooral de beklemmende en mysterieuze sfeer, die kenmerkend is voor ‘Twin Peaks’, zal de lezer heel goed in de boekenreeks terugvinden. Het boek leest als een film met veel visuele beschrijvingen en spanningselementen.

De sublieme opbouw van deze sfeer is gelijk terug te vinden in het begin van het boek. Hier wordt Ethan Burke in de bossen van het dorpje Wayward Pines wakker zonder zich te herinneren, hoe hij daar terecht is gekomen. Het dorpje, de mensen en de prachtige omgeving ogen idyllisch, maar er blijkt al gauw dat er iets mis is. Crouch beschrijft dit beeldend en met veel detail voor de omgeving. Deze manier van schrijven overtuigt de lezer van het feit dat dit boek veel potentie heeft voor de ontwikkeling naar een televisieserie. Het boek is gemakkelijk te lezen en bestaat uit korte hoofdstukken. Karakterontwikkelingen kunnen hierbij soms wat oppervlakkig blijven. Maar omdat het boek de start is van een serie, is de kans groot dat dit in vervolgdelen ruimschoots wordt goed gemaakt.

BCwayward-pinesDe hoofdpersoon is Ethan Burke, maar er wordt door Crouch ook van personage gewisseld, om het verhaal driedimensionaal te houden. Je beleeft het verhaal bijvoorbeeld ook door de ogen van de vrouw van Ethan Burke, die na de verdwijning van haar man haar leven weer op de rails moet zien te krijgen. Deze wisseling van personage voegt veel toe aan het boek. Je leert het vreemde dorpje kennen door de ogen van verschillende mensen, die op diverse wijze met bizarre gebeurtenissen te maken krijgen. Op deze manier krijg je als lezer verschillende puzzelstukjes aangereikt, waardoor je de antwoorden op je vragen bij elkaar kunt puzzelen. Maar aan het einde van het boek blijven er nog vele vragen over, waardoor je graag door wilt lezen in deel twee van de serie.

Het verhaal is een combinatie van verschillende genres, waaronder horror, science-fiction, thriller en dystopische fictie. Het is daarom ook niet verbazend dat het boek in één adem genoemd wordt met ‘Lost’ en ‘Shutter Island’. Het gevaar van het werken met zoveel verschillende genres in één verhaal, is dat het de geloofwaardigheid kan aantasten. Dit zagen we bijvoorbeeld in de televisieserie ‘Lost’, waar op een gegeven moment zoveel bijzondere elementen werden geïntroduceerd dat dit nadelig was voor het logisch verloop van het verhaal. Aan het eind van ‘Verloren’ kun je je afvragen of dit gevaar ook voor de ‘Wayward Pines’ serie het geval is. Het aan de ene kant verschillende genres combineren en aan de andere kant enigszins geloofwaardig blijven is toch een kunst. Het vervolgdeel zal uitwijzen of deze balans in stand gehouden wordt.

Blake Crouch overtuigt met het eerste deel van de ‘Wayward Pines’ serie en weet de lezer mee te slepen in het leven binnen een ogenschijnlijk perfect maar zeer vreemd en duister stadje. De filmische opzet van het boek met veel aandacht voor de omgeving geeft het verhaal veel potentie voor het ontwikkelen tot een televisieserie. Hopelijk zorgt de auteur ervoor, dat ondanks het gebruik van diverse genres, de geloofwaardigheid van de serie behouden blijft. Een heerlijk spannend en eng boek voor in de koffer!

De eerste twee delen van de ‘Wayward Pines’ serie, ‘Verloren’ en ‘Verbeten’, zijn geschreven door Blake Crouch en gepubliceerd door Karakter uitgevers. De boeken zijn verkrijgbaar in de betere Nederlandse boekhandel.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie