Recensie: De Vrouw in suite 10 (Ruth Ware)

Het eerste boek van Ruth Ware, In een donker, donker bos speelde zich zowat volledig af in het, zoals de titel al verklapt, een donker bos. In haar nieuwe boek blijft deze stijl behouden, maar kiest de auteur voor een andere setting, namelijk op een luxe klein cruiseschip op zee. Dit leidt ertoe dat je al snel aan het nieuwste boek van Sarah Lotz (Dag Vier, Red.) moet denken, tijdens het lezen van De vrouw in suite 10.

‘Dit had het perfecte tripje moeten zijn. Dit was haar kans op promotie. Maar een moordenaar gooit roet in het eten. En zij is de enige getuige. Tijdens een cruise is Lo Blacklock getuige van een moord, maar niemand gelooft haar. Vastberaden om erachter te komen wie het slachtoffer was en waarom ze vermoord is, gaat Lo op zoek naar de waarheid. Maar Lo zal er snel achter komen dat een moordenaar niet gediend is van mensen die hun neus in andermans zaken steken…’

Ware opent gelijk al sterk met een inbraak in het huis van de hoofdpersonage Lo Blacklock. Dit zorgt er namelijk voor dat zij in het verhaal wat instabiel en paniekerig overkomt. Tel daarbij nog een (overmatig) gebruik van alcohol bij op en de onbetrouwbare personage is geboren. Dit element doet erg denken aan de bestseller Het meisje in de trein waarbij de hoofdpersonage eveneens door alcoholgebruik haar geloofwaardigheid verliest. Dit maakt dat je als lezer constant op het verkeerde been wordt gezet. Namelijk, zijn alle gebeurtenissen niet allemaal gevolg van de overactieve verbeelding van een vrouw die nog een inbraak moet verwerken? Daarentegen gebeuren er echt vreemde dingen en dat zorgt voor spanning en een onheilspellend gevoel in het boek. En hoe meer de hoofdpersoon niet wordt geloofd, hoe meer de lezer aan gaat voelen dat er toch echt iets mis is.

De afwisseling van verhaal en krantenartikelen, gedeeltes van een forum, e-mailtjes en smsjes, maken het verhaal levendig en geven de lezer de kans om de gebeurtenissen van verschillende hoeken te bekijken. Dit is interessant, want wanneer je zelf middenin de situatie zit, heb je niet direct in de gaten, dat je directe omgeving dodelijk bezorgd is, zoals in De vrouw in suite 10 het geval is. Het verhaal speelt zich af op een klein luxe cruiseschip, waarbij een duidelijk verschil zit in het gedeelte voor de gasten en het gedeelte waar het personeel verblijft. Juist die tegenstelling en het feit dat je op een cruiseschip geen kant uit kunt, wanneer er iets gebeurd, zorgt voor een onheilspellende en claustrofobische setting, dat mooi past bij het verhaal. Datzelfde geldt voor het einde van het boek, dat logisch volgt op de gebeurtenissen, maar niet voorspelbaar is. Ware schuwt hierbij heftige details niet, waardoor je het verhaal beleeft alsof je naar een film kijkt.

Ruth Ware heeft met De Vrouw in Suite 10 bewezen dat ze meer in haar mars heeft dan alleen In een donker, donker Bos. Ze combineert een onheilspellende omgeving met een onbetrouwbare hoofdpersoon en gruwelijke gebeurtenissen. Dit heeft een heerlijk spannend verhaal voor op zwoele zomeravonden als resultaat!

Inmiddels heeft CBS films de rechten van De Vrouw in Suite 10 gekocht om het boek te ontwikkelen tot een film. Het script zal worden geschreven door Hillary Seitz. Dit project zal samen met Gotham Group opgezet worden onder toeziend oog van Mark Ross.

De Vrouw in Suite 10 is de tweede thriller van auteur Ruth Ware en is evenals In een donker, donker Bos gepubliceerd door uitgeverij Luitingh Sijthoff. Het boek is verkrijgbaar in een papieren variant en als e-book. In een donker, donker bos wordt verfilmd met Reese Witherspoon in de hoofdrol.

Sterren: 4 / 5

Interessant artikel?

Plaats een reactie