Recensie: Telltale’s The Walking Dead Season 2 Episode 2: A House Divided

Clementine is terug. Na een groot gedeelte van de eerste aflevering alleen te hebben rondgezworven, treedt de typische Walking Dead groepsdynamiek nu weer op de voorgrond. In deze recensie worden geen grote plotmomenten weggegeven, maar kleine spoilers zijn niet te vermijden.

wpid-zombiepole.jpg

Aflevering een eindigde met een spannende cliffhanger, en dit deel gooit je dan ook meteen terug in die situatie. Afhankelijk van je laatste keuze uit het vorige deel verlopen de beginminuten behoorlijk anders. Dit maakt het echt de moeite waard om de afleveringen meerdere keren te spelen om te zien wat er zoal verandert. Telltale lijkt zich hiermee de kritiek op seizoen een aan te trekken; het gevoel dat je beslissingen meer ‘gewicht’ hebben blijft de hele aflevering hangen.

wpid-bridge.jpgIn episode 1 was Clementine een tijdlang op zichzelf aangewezen, en toen ze eenmaal andere overlevenden tegenkwam werd ze niet meteen in de armen gesloten. De dynamiek in deze aflevering is anders; de nieuwe groep begint langzaam aan Clementine te wennen. Dit zorgt ervoor dat de personages meer uitgediept worden dan in de eerste aflevering. Later komt er ook nog een bekend gezicht uit het eerste seizoen voorbij. De tegenstellingen die hierdoor worden opgeroepen maken de verschillende keuzes een stuk interessanter.

Het wordt al gauw duidelijk dat er iets op de achtergrond speelt. De spanningsboog van die deze onduidelijkheid met zich meebrengt is erg goed uitgevoerd. Vooral een scene met een nieuw personage (ingesproken door Micheal Madsen) geeft dit onderhuidse gevoel goed weer. Deze scene is om meerdere redenen goed; het wordt ook duidelijk dat Clementine weliswaar volwassener is geworden, maar toch nog steeds een jong meisje is en daardoor kwetsbaar.

wpid-clemluke.jpgIn vergelijking met de eerste aflevering is dit deel veel meer plot gedreven. Er zijn weinig rustige momenten, het verhaal blijft zich voortstuwen. Er worden een aantal elementen geïntroduceerd die duidelijk terug gaan komen in de rest van het seizoen. Er zijn ook weer veel keuzes te maken. De keuzes zijn meer ambigue dan eerder in de reeks, en kunnen grote gevolgen hebben, zelfs al in de aflevering zelf. Dit blijkt ook uit de statistieken: in het hoofdmenu kun je onder ‘My Choices’ zien welke keuzes jij hebt gemaakt en welk percentage spelers hetzelfde koos. Anders dan in de eerste aflevering zijn er bij de meeste keuzes geen duidelijke voorkeur te zien. Omdat er vaak voor meerdere opties wat te zeggen is had ik voor het eerst in de serie dan ook het gevoel dat het echt interessant zou zijn om de aflevering opnieuw te spelen, met andere beslissingen.

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Al met al is het een uitstekende aflevering geworden. Het verhaal wordt goed in de steigers gezet en uiteraard is er weer een cliffhanger om van te smullen. Telltale laat zien dat ze nog steeds bijleren over hoe ze verhalen kunnen vertellen in deze vorm, wat blijkt uit de spanningsboog en ‘zwaardere’ keuzes. Wat mij betreft kan dit seizoen het vorige nog weleens gaan overtreffen.

Sterren: 4.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie