Recensie: Welp (Jonas Govaerts, 2014)

Welp - Jonas GovaertsSam, een fantasierijke, wat in zichzelf gekeerde welp, vertrekt op scoutskamp naar de Ardennen. Eenmaal aangekomen in het bos, merkt Sam al snel dat er iets niet pluis is: hij ontdekt onder meer een mysterieuze boomhut, bewoond door een verwilderd, gemaskerd boskind, Kai. De andere welpen en leiding hebben echter geen oren naar Sams avonturen: de jongen vertelt wel vaker straffe verhalen, en bovendien heeft leider Peter het te druk met te flirten met leidster Jasmijn, dik tegen de zin van hoofdleider Kris. Alleen Sam lijkt te beseffen in wat voor gevaarlijke situatie de scouts zich bevinden: Kai blijkt namelijk slechts het hulpje van De Stroper, een lokale psychopaat die het bos rondom het scoutsterrein heeft bezaaid met dodelijke vallen…

Waar de nu in de bioscoop draaiende ‘Scouts Guide to the Zombie Apocalypse‘ een horrorkomedie is, is het Belgische ‘Welp’ een keiharde slasher. In de openingsscène wordt dit al bloederig snel duidelijk. Het verhaal start vervolgens met het vertrek van de welpen naar de Ardennen, waar ze worden gewaarschuwd dat er de laatste tijd wat mensen zijn verdwenen. De spanning keert in de film weer snel terug, de nieuwsgierigheid van Sam trekt het verhaal. Het acteerwerk van de jonge Maurice Luijten in de rol van Sam is goed. Zijn tegenspeler, Gill Eeckelaert in de rol van het boskind Kai, zet eveneens de rol sterk neer. Het leidingteam dat wordt gespeeld door Titus De Voogdt Evelien Bosmans en Stef Aerts heeft iets meer moeilijk, maar zijn niet weg te cijferen.
welp-cup
Hoewel de verhaal van ‘Welp’ leent van diverse andere slashers, is dit geen slecht punt van de film. Het is ingenieus opgebouwd, stelt vragen en wordt door een goede soundtrack ondersteund. Maar de meeste punten haalt de film voor mij uit het setdesign. De boomhut van Kai is hier een prachtig voorbeeld van, een onschuldig nest. Gedurende de film worden de locaties duisterder op alle fronten. De diverse kills die in de film worden gemaakt zijn verrassend en in bepaalde gevallen netjes opgebouwd met een val van de stroper.
https://www.youtube.com/watch?v=g_62go0Goys

Het einde is misschien voorspelbaar voor liefhebbers van horror, maar de weg er naar toe is een mooie mix van spanning en gore.

Sterren: 4 / 5

Interessant artikel?

1 gedachte over “Recensie: Welp (Jonas Govaerts, 2014)”

Plaats een reactie