Recensie: Witching and Bitching (Álex de la Iglesia, 2013)

Witching and Bitching (Las brujas de Zugarramurdi) was de – zeer waardige – slotfilm van het Imagine Film Festival in Eye dit jaar, maar dong daarom niet mee naar de prijzen zoals de vorige film van regisseur Álex de la Iglesia in 2011. In België vond op hetzelfde moment het BIFF plaats en sleepte de film zowel de hoofd- als publieksprijs in de wacht.

witching-and-bitchingJosé (Hugo Silva) is de leider van een uit nood geboren bende criminelen. Vermomd als straatartiesten besluiten ze een pandjeshuis te overvallen. Wanneer hun vluchtauto echter niet klaarstaat besluiten ze met een gekaapte taxi naar Frankrijk te vluchten om de politie te vermijden. Als ze in het grensplaatsje Zugarramurdi stoppen voor een maaltijd halen ze zich onwetend nog meer problemen op de hals. Intussen is Jose’s ex-vrouw Sylvia erachter is gekomen dat haar kind bij dit alles is meegesleurd gaat zij woedend achter hem aan. Met Sylvia én de politie op zijn hielen wacht José een confrontatie met een stel heksen die het op niets minder dan de totale mannelijkheid gemunt hebben.

Maar een Spaanse zwarte komedie over heksen, wat moet ik me daarbij voorstellen? Een Spaanse hommage aan ‘From Dusk Till Down’ komt nog het dichts in de buurt.

Maar eigenlijk willen we niet te inhoudelijk op de film ingaan, deze moet je gewoon laten gebeuren. Wat we je wel kunnen vertellen over het verhaal, de acteurs en hun personages, cameravoering en special effects? Het is allemaal enorm goed in elkaar.

De extra’s op de Blu-ray zijn een kleine – en Nederlands ondertitelde – toevoeging, Vooral de behind the scenes van de overval op het Puerta del Sol plein is de moeite waard om te kijken. Een guerrila-opname vertelt Álex de la Iglesia, want zo’n plein kun je onmogelijk stilleggen.

Witching and Bitching is simpelweg een hilarische mix van diverse genres, een enorme kijktip met bonuspunten als je een hekel hebt aan Spongebob. De film is nu te koop op Blu-ray en DVD.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie