Awards voor de beste films van Imagine 2011

In totaal hebben afgelopen twee weken ruim 17.000 bezoekers het festival in Kriterion en Tuschinski (The Night of Terror) bezocht. Op zaterdagavond 23 april, de slotavond van Imagine: 27th Amsterdam Fantastic Film Festival, werden de winnaars bekend gemaakt van de volgende festivalprijzen:
Imagine: 27th Amsterdam Fantastic Film Festival
Black Tulip sinds 2006 de jury-prijs voor beste film van het Imagine: Amsterdam Fantastic Film Festival, Silver Scream Award de publieksprijs die sinds 1990 wordt uitgereikt en de Zilveren Méliès, een jury-prijs voor beste Europese Fantastische Film van dit festival en voorselectie voor de Gouden Méliès als Beste Europese Fantastische Film van alle festivals.

Black Tulip

De Black Tulip-jury, bestaande uit Gijs Kerbosch (filmmaker/eigenaar productiebedrijf 100% Halal); Yvonne van Ulden, (creative director Klik! Amsterdam Animation Festival) en Coen van Zwol (filmrecensent NRC), kende de Black Tulip 2011, de juryprijs van Imagine, toe aan:

BEDEVILLED van de Zuid-Koreaanse filmmaker JANG Cheol-soo, welke via een videoboodschap de prijs (een object van kunstenaar Paul van Fessem en een oorkonde) in ontvangst nam.

Uit het juryrapport: “Een krachtige, verontrustende wraakfilm over isolement, uitbuiting en onverschilligheid op een klein eilandje voor de kust. Een film van harde, conventionele contrasten – vriendschap en verraad, engagement en onverschilligheid, de leegte van de stad versus de groepsdwang van het dorp – die zo goed werkt omdat hij ons vermogen botheid en lafheid te verdragen zeer geduldig tot het uiterste oprekt. Zelden brengt zoveel bloed zoveel opluchting als in de finale van Bedevilled van Jang Cheol-soo.”

De publieksprijs van het IMAGINE: 27th Amsterdam Fantastic Film Festival, de Sp!ts Silver Scream Award, is gewonnen door THE PERFECT HOST van Nick Tomnay.

Op de tweede plaats in de publieksenquête voor de Sp!ts Silver Scream Award eindigde SUPER van James Gunn en op de derde plaats INSIDIOUS van James Wan.

Méliès Awards

De Méliès-jury, bestaande uit André Bergs (animator/winnaar Gouden Méliès-nominatie voor beste short Imagine 2010); Nicole van Nierop (actrice New Kids Turbo/schrijfster) en Floortje Smit (filmrecensente De Volkskrant), kende de Zilveren Méliès 2011 voor de Beste Europese Fantastische Film van Imagine toe aan:

BALADA TRISTE DE TROMPETA van de Spaanse filmmaker Álex de la Iglesia

Uit het juryrapport: “Balada triste de trompeta (is) een excentrieke film waar eigenlijk geen genre-etiket op te plakken valt. Het is evenzeer horror over twee moordlustige clowns, als een liefdesdrama, als een satire over Spanje onder Franco. Gemaakt uit woede, door een filmmaker die niet alleen wil vermaken – of misschien wel helemaal niet wil vermaken. Explosies van barok geweld combineert hij met prachtige shots die beklijven.”

Ook regisseur Álex de la Iglesia stuurde het festival een dankwoord per video. Balada triste de trompeta is vanaf 28 april in de Nederlandse bioscopen te zien.

Voorts kende de Méliès-jury de nominatie voor de Gouden Méliès in de categorie Beste Korte Europese Fantastische Film toe aan SUIKER van de Nederlandse filmmaker Jeroen Annokkeé.
Uit het juryrapport: “Er was er eentje die wat ons betreft met kop en schouders boven de rest uitstak. Het is een goedgemaakte film die van de eerste tot de laatste minuut verrassend en geestig is, daarbij geholpen door een uiterst knappe timing.”

Time Capsule Award

Om het geheel compleet te maken; tijdens het festival werd ook voor de tweede keer de Time Capsule Award uitgereikt; een prijs waaraan iedereen kan deelnemen door mee te doen aan een opdracht van Imagine en dit luidde dit jaar: ‘maak een festivalleader die in 30 seconden in beeld en geluid de essentie van Imagine raakt’

De jury – festivaldirecteur Phil van Tongeren, online redacteur Anton Damen en Frank Boxman, maker van de officiële festivalleader – was blij verrast met de kwantiteit, maar vooral de kwaliteit van de 26 inzendingen. Niet alleen van eigen bodem, maar ook uit Spanje, Polen en Turkije. De jury kreeg razendknap recyclewerk onder ogen dat de kracht van montage openbaarde, terwijl een ander de 30 seconden benutte om een minispeelfilm te maken. De een koos voor experimenteel, en een tweetal zelfs voor het arbeidsintensieve proces van animatie.

De winnaar van de Imagine Time Capsule Award 2011 werd: Under the Dress van het team van Sasha Meijer, bestaande uit o.a. de regisseurs Maurice Tromp & Rob van der Velden, Jeroen van Amelsvoort (camera/licht), Dominika Swietlik (make-up & haar), Angela Kuperus (styling), Sasha Meijer (3D artist, tevens inzender van Under the Dress).

Uit het juryrapport: “Deze knappe combinatie van live action en compositing is sprookjesachtig, surrealistisch en een tikkeltje naargeestig.”

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Interessant artikel?

1 gedachte over “Awards voor de beste films van Imagine 2011”

Plaats een reactie