Recensie: Resident Evil – Welcome to Raccoon City

Resident Evil: Welcome to Raccoon City is het verhaal van een groep overlevenden die proberen te achterhalen hoe een dodelijk virus hun stad heeft kunnen treffen. De film is gebaseerd op de populaire videogames Resident Evil. Deze reboot is geschreven en geregisseerd door Johannes Roberts (47 Meters Down, The Strangers: Prey at Night). De hoofdrollen worden vertolkt door Kaya Scodelario, Hannah John-Kamen, Robbie Amell, Tom Hopper en Neal McDonough.

Met de komst van Resident Evil: The Final Chapter in 2016 bleek de rek er behoorlijk uit in deze franchise. De film had een erg matige ontvangst bij de fans en uiteindelijk werd er besloten om door te gaan met de franchise door middel van deze reboot. Deze film vertelt het verhaal van de eerste twee games, verbonden op één avond. Ik ben een fan van de Resident Evil-games en ik keek hier dan ook ontzettend naar uit. Echter was ik na het zien van de trailer een beetje bang voor de hoeveelheid CGI in de film.

Verhaal en games

De film begint ontzettend spannend en het publiek wordt direct met volledige interesse in het verhaal getrokken. Fans van de franchise en de games zijn uiteraard bekend met het verhaal en de personages en zullen hierin ontzettend veel ‘easter eggs’ uit de games vinden. In mijn ogen is het verhaal zo opgezet dat ook mensen die onbekend zijn met het verhaal hier prima mee uit de voeten kunnen. Er moet wel worden gezegd dat een aantal van de personages niet volledig zijn uitgewerkt. Zo worden er door personages beslissingen genomen die niet uit worden gelegd of verder verdiept. Dat is jammer want voor een kijker die niet bekend is met de games voelt dat niet bevredigend.

Er wordt bij vlagen een fijn, onheilspellend sfeertje gecreëerd door de regisseur. Dit is iets wat bij de games ook zeker het geval is. Zoals eerder vermeld doen de CGI effecten het niet altijd even goed. Daar het budget voor deze film niet enorm was is er voor behoorlijk wat CGI gekozen. Ik ben zelf absoluut geen voorstander van CGI. Ondanks dat dit niet altijd even sterk was heeft het me niet uit het verhaal gehaald. De praktische effecten van een aantal zombies is wél erg mooi gedaan en dan zie je ook direct het verschil tussen de digitale en praktische effecten.

RESIDENT EVIL: WELCOME TO RACCOON CITY - Official Trailer (HD)

Een nieuw begin

Al met al heb ik mij prima vermaakt met deze film. Ik vind dit een zeer geslaagde reboot van een vermoeide franchise. Dit is mede te danken aan het feit dat de regisseur ervoor heeft gekozen om erg trouw te blijven aan de games. Voor de gamers een feest der herkenning en voor nieuw publiek een mooi moment om in deze franchise te stappen. Hopelijk heeft een eventueel vervolg een hoger budget want er zijn op gebied van effecten nog wel wat stappen te maken.

Sterren: 3.5 / 5

Resident Evil: Welcome to Raccoon City is vanaf vandaag, 1 april, te huur bij Pathé Thuis en andere diensten. Ook als import met Nederlandse ondertiteling te koop op 4K/BD/DVD.

Interessant artikel?

1 gedachte over “Recensie: Resident Evil – Welcome to Raccoon City”

Plaats een reactie