Review Under: Depths of Fear (PC)

Verhaal

Het verhaal is simpel: Jij bent een eerste wereldoorlog veteraan en aan boord van een groot schip op weg naar huis. Het schip wordt geraakt door een verdwaalde torpedo en begint langzaam te zinken. Omdat je nog niet helemaal lekker bent zit je in een rolstoel. Je ‘maten’ hebben geen zin om je met rolstoel en al de trap op te hijsen, dus laten je achter. Als je wakker wordt ben je gelukkig krachtig genoeg om uit de rolstoel te komen, maar iedereen is dan al weg. Aan jou de taak om in de wirwar van smalle gangen en kamers je weg naar boven te vinden, terwijl het schip langzaam maar zeker aan het zinken is. Los van het gevecht tegen het alsmaar stijgende water, is er ook nog iets aan boord wat jou achterna zit…

Om elke hoek kan een potentieel gevaar schuilen en je hebt geen mogelijkheid om uit te wijken

Claustrofobisch

Het spel is lekker claustrofobisch. Hierdoor werkt het enge bijzonder goed. Ik zat constant met kippenvel te spelen. Het geeft je een naar gevoel, die smalle gangen en kleine kamers. Om elke hoek kan een potentieel gevaar schuilen en je hebt geen mogelijkheid om uit te wijken, je kan alleen voor- en achteruit. Iedereen die wel eens op een grotere boot is geweest, weet wat ik bedoel. De game zit gelukkig niet vol met jump scares, maar dat wil niet zeggen dat je het even lekker rustig speelt, integendeel. De spanning wordt geleidelijk aan opgebouwd, maar houd je constant op het puntje van je stoel. Hetzelfde gevoel had ik bij P.T; geen leuke ervaring dus, haha. Wel knap gedaan.

zelfs op mijn brakke pc was het met de instellingen op hoog en 1080p heel goed te spelen

Graphics

Het exemplaar wat ik heb gespeeld had wat magere instellingen om te tweaken. Op de laptop stond motion blur aan en dat was niet uit te zetten. Op de pc had ik daar gelukkig geen last van. Je kan de resolutie aanpassen en de mate van details van low naar high en de sync aan of uit. Dat was het wel. Maar zelfs op mijn brakke pc was het met de instellingen op hoog en 1080p heel goed te spelen. De omgevingen zijn sfeervol en je hebt echt het gevoel dat je op een boot met kleine, smalle gangen en steile trappen bent. Zoals ik al aangaf in mijn eerdere artikel, het bewegen van de hand in beeld is raar. Als je een lucifer aansteekt blijft de hand stil in beeld als je loopt of rent. Ook de vlam van de lucifer heeft geen last van de luchtverplaatsing.

Gameplay

De HUD (Heads Up Display) is nagenoeg afwezig, je ziet alleen hoeveel lucifers je bij je hebt. Je hebt geen levensbalk of kompas of iets van een dagboek of voortgang wat je doel is op dat moment. Dat maakt het op sommige momenten moeilijk om uit te vogelen wat precies de bedoeling is. Veel deuren zitten dicht, een paar zijn open en een enkele moet je een sleutel voor zoeken. Maar zonder map en heel veel gangen en hoeken is het vaak lastig backtracken waar wat ook alweer was. Wat ik ook mis in het menu, is de optie om een vorig savepunt te laden. Het is me al een paar keer gebeurd dat ik ergens vast zat en al mijn lucifers waren op. Je kan dan niet een vorig savepunt laden, je kan zelfs niet een nieuw spel starten. Het menu laat je alleen maar kiezen voor continue. Wil je dus opnieuw beginnen (om welke reden dan ook), zal je het spel opnieuw moeten installeren.

de sfeer is goed, het is op momenten best beklemmend en spannend en de muziek is in orde

Conclusie

Al met al zijn er wat kleine foutjes die je uit je spel halen. Je hand die compleet stil staat en de vlam van de lucifer die windstil is als je rent zijn niet zo mooi. Zeker als je bekijkt dat je wel een ren beweging ziet als je geen lucifer vast hebt. Ook is het zoeken naar sleutels wat moeilijk, je ziet ze niet gelijk. Het is niet altijd even duidelijk wat je moet doen en je HUD is minimaal. Je kan niet lekker een vorige savegame laden als je op een donker stuk vast zit zonder lucifers. Een nieuw spel starten kan al helemaal niet zonder de game te herinstalleren. Maar het is gemaakt door maar twee gasten. Ik kan ze dat wel vergeven en misschien komen deze puntjes nog aan bod in updates. Want de sfeer is goed, het is op momenten best beklemmend en spannend en de muziek is in orde. Het spel is uit te spelen in een paar uur, maar daar is de prijs ook naar. Je krijgt nu tot 2 november 25% korting, dus voor ruim tien euro is dit best wel een leuk tussendoortje.

Deze review schijf ik aan hand van een door Globiss toegestuurd reviewexemplaar. Gespeeld op PC. De game is nu verkrijgbaar in Steam.

Sterren: 3 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie