Recensie: Road Train (Dean Francis, 2010)

road trainVier vrienden die op vakantie zijn in de outback van Australië worden met hun SUV met bruut geweld van de weg gereden door een gigantische vrachtwagen, een zogenaamde Road Train. Wanneer ze de bestuurder willen aanspreken is de cabine leeg. Dan klinken er plotseling geweerschoten en komt er een duister figuur vanuit de bossen schreeuwend op hun afgerend. Zonder erbij na te denken springen de vier in de truck en gaan er vandoor. Het volgende stadje is maar drie uur rijden.

Echter, ze zullen het nooit bereiken. De Road Train brengt ze naar een zelf gekozen locatie. Onderweg, rijdend over afgelegen, eindeloze en verlaten wegen, komen ze er achter dat er zich iets angstaanjagends in de laadruimte bevindt…

Australië, het land waar heel backpackend Nederland is geweest, maar het land kunnen we ook prima ontdekken via horrorfilms. Vonden we Black Water vorige maand nog prachtig, Road Train is andere koek. Road Trains zijn lange vrachtwagen-trailercombinaties waar één truck tot zeven containers meeneemt en wordt ingezet in verlaten gebieden waar ook geen rails ligt, zoals de outback van Australië.

De vier jongeren die door de outback rijden zijn onder de indruk als ze zo’n deze enorme vrachtwagen tegenkomen, maar dit vertier is over als deze hen de berm in drukt. Daar staan ze dan, midden in de hete Australische woestijn, zonder werkende auto, weinig water en een botbreuk. Vreemd genoeg staat deze vrachtwagen een stuk verderop stuk, zou de chauffeur spijt hebben?

De film draait letterlijk om een monstertruck, dat de visioenen het gevolg zijn van de hitte en uitdroging wordt helaas niet helemaal duidelijk, wat maakt dat de film soms een vreemde wending neemt. Wat de aard van het beestje (de inhoud van de containers) precies is, wordt óf net iets te veel, óf juist iets te weinig in beeld gebracht. Road Train wil erg graag, maar ondanks de inzet van de acteurs en het aardige verhaal, lukt het net niet.

Road Train is in juli uitgebracht op dvd bij het label Indies.

Sterren: 2.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie