Imagine ’19 – School’s Out [L’heure de la sortie] (Sébastien Marnier, 2018)

Imagine Film Festival
Het Imagine Film Festival 2019 loopt tegen zijn eind in het Eye Amsterdam. Michel Bonset van De Nachtvlinders is erbij en zag een horror met kwaadaardige kinderen: School’s Out.


Een invalleraar komt voor een klas vol hyperintelligente kinderen te staan. Het lukt hem niet om grip te krijgen op een zestal studenten en als hij ze gaat volgen, ontdekt hij dat de groep iets macabers van plan is.

‘Kwaadaardige kinders’ is een subgenre in de horror waar al veel goede en veel minder goede films in gemaakt zijn. Children of the Corn en zijn vele inferieure vervolgen, Village en Children of the Damned, The Good Son, Orphan en de moeder van allemaal The Bad Seed. Onschuldige kinderkopjes, die wanstaltige dingen uitvreten.

Persoonlijk favoriet in dit genre en praktisch vergeten is Child’s Play van Sidney Lumet uit 1972. Geen Chucky in deze film, maar een groepje studenten die een kwaadaardig eergevoel jegens een leraar erop na houden. Die film kent vele raakvlakken met School’s Out, hoewel de laatste veel interessanter en meer gelaagd is.

Net als zo vaak is teveel weggeven een groot deel van de beleving en plezier wegnemen. De docent gaat op school werken wanneer de vaste docent van de leerlingen uit het raam springt en sterft. Het waarom van deze daad en de motivatie van de kinderen blijft heel lang onduidelijk en dat maakt de film enorm spannend.

Dat uiteindelijk niet alles zwart-wit blijkt, maar genuanceerd, pijnlijk en enorm tragisch, maakt van deze film een psychologische thriller die zeer relevant is voor de tijd waarin wij leven en daarmee een boodschap meedraagt zonder belerend te zijn.

School’s Out was te zien op het Imagine Film Festival.

School's Out - International Trailer
Sterren: 5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie