Seizoen 2 van Yellowjackets is te zien, wordt dit je nieuwe obsessie?

De Nachtvlinders heeft laatst de kans gehad om de première van Yellowjackets zijn tweede seizoen bij te mogen wonen. Dit was georganiseerd door SkyShowtime waar vanaf 20 mei beide seizoen 1 en 2 komen te staan. Het eerste seizoen was eerder te zien bij Ziggo we hebben het destijds 3 sterren gegeven. Het had toen nog niet de volledige intensiteit van het verhaal benut, of dit veranderd is dat kan je hieronder vinden. Maar eerst een introductie voor mensen die de serie nog niet kennen.

Wat is Yellowjackets?

Yellowjackets kan ik het best beschrijven als een coming of age verhaal gecombineerd met een goede laag horror. Het verhaal speelt zich af in 2021 en, middels het gebruik van flashbacks, 25 jaar eerder. De hoofdpersonages speelden in 1996 in een meisjesvoetbalteam; Yellowjackets. Hun team is zo goed dat ze zich zelfs weten te kwalificeren voor het nationaal kampioenschap.

Wat één van de mooiste avonturen van hun leven zou zijn, verandert in een ware nachtmerrie. Het vliegtuig waarmee ze reizen naar de wedstrijd stort in de Canadese wildernis neer. Hierop volgt een periode waarin ze moeten zien te overleven, ze hebben tijdens deze tijd alleen maar een beperkt aantal voedsel en elkaar… Het duurt uiteindelijk zo’n 19 maanden voor ze worden gered.

Yellowjackets, 25 jaar later.

Het tweede verhaal van de serie kijkt naar een paar van de overlevende meiden tijdens 2021, vijfentwintig jaar na hun periode in de wildernis. Het wordt al snel duidelijk dat de vrouwen de ergst mogelijke dingen hebben gedaan om deze tijd te kunnen overleven. Om deze reden hebben ze allemaal hun eigen trauma’s hieraan overgehouden en zijn ze voorgoed veranderd als persoon. Het wordt al snel duidelijk dat er kannibalisme tijdens die tijd heeft plaatsgevonden en dat ze zelfs in een cult kwamen te zitten. Wat daarentegen niet duidelijk wordt gemaakt is wie de leider van de cult, een vrouw met hertengewei, (de door fans genoemde) Antler Queen, was.

De trauma’s worden opnieuw aangewakkerd wanneer één van de hoofdpersonages, Shauna (gespeeld door Melanie Lynskey) een ansichtkaart ontvangt met een foto van de Canadese wildernis. Onderaan op deze foto staat de tekst “Wish you were here“.

Yellowjackets, er zijn geen helden maar wel geweldige personages.

Het eerste seizoen bouwde langzaam het verhaal op, waardoor het eerder meer drama was dan horror. Maar in het lange termijn blijkt dit een slimme keuze. Zo ga je diverse personages echt waarderen. Zoals bijvoorbeeld Misty Quigley (gespeeld door Christina Ricci). Misty was voor het vliegtuigongeluk niet populair, ze had moeite met sociale gedragsregels, waardoor ze als mensen gezien werd als een vreemd persoon. Daarentegen laat ze in de wildernis al snel zien dat zij wel in deze situatie veel vaardigheden heeft, zo is zij de enige die weet hoe je wonden kan behandelen.

Maar het personage van Misty is 25 jaar later een stuk intenser en het wordt voor de kijkers al snel duidelijk dat ze waarschijnlijk een sociopaat is. Ze heeft dan ook geen probleem om mensen te stalken. Ook heeft ze gedurende deze tijd best veel kennis vergaard over middelen als pillen en injecties. Ergens is Misty best een goede indicatie in hoe de rest van de hoofdpersonages zijn. Zo is elk personage in de serie een vreselijk persoon, maar dit is juist deel van de serie haar charme. Er zijn niet echt helden in dit verhaal, maar genoeg verknipte personen om de kijker zeker te vermaken.

Christina Ricci als Misty Quigley naast Elijah Wood als Walter

Intenser dan ooit van tevoren

Nu dat de kijker door het eerste seizoen bekend is geraakt met de personages, heeft dit veel voordelen. Seizoen twee begint direct behoorlijk intens met een gebeurtenis waar de meeste kijkers al een tijd op hadden gewacht. Het is dan ook één van de meest heftige scènes welke ik in een tijd op tv heb gezien. De intensiteit groeit alleen maar naarmate het verhaal doorgaat, wat het steeds spannender maakt om te kijken.

Het tweede seizoen van Yellowjackets introduceert ook een paar nieuwe personages, waaronder Elijah Wood in de rol van Walter. Walter is een lid van het online forum Citizen Detectives. Dit zijn een groep mensen welke zelf mysteries willen oplossen, waaronder die van vermiste personen. Wat natuurlijk de reden is dat hij betrokken raakt met gebeurtenissen in het eerste seizoen. Ook vergroot het tweede seizoen de rol van enkele personages die populair zijn bij fans, wat sommige verhaallijnen zeker versterkt.

Ontpopt tot een echte killer Bee

Yellowjackets heeft tijdens het tweede seizoen nog steeds een langzaam tempo, wel hebben ze de intensiteit vergroot van het verhaal. Hierdoor is er een beter balans tussen de persoonlijke drama van de personages samen met de horrorelementen, gelukkig komen beide seizoenen met (bijna) alle afleveringen tegelijkertijd uit in Nederland. Dit heeft het voordeel dat het hiermee makkelijker wordt gemaakt voor nieuwe kijkers om de serie te bingen waardoor het tempo meteen een stukje hoger ligt.

Wel heeft Yellowjackets het probleem in het tweede seizoen dat niet elke verhaallijn even interessant is. Zo zijn er zeker wel wat zwakkere personages bij, dit valt bij de kijker eerder op omdat de serie zoals eerdergenoemd ook veel ontzettend goede personages heeft waardoor het dus best een contrast vormt. Het tweede seizoen van Yellowjackets heeft ook de neiging om de personages uit elkaar te halen waardoor het verschil in kwaliteit tussen de verhaallijnen alleen maar duidelijker is om te merken.

Yellowjackets is in Amerika inmiddels erg populair geworden. Zo was de eerste aflevering van seizoen twee bekeken door bijna twee miljoen personen, wat een record is voor een nieuw seizoen op Showtime. Ook zit onder de fans van deze serie een man waar elke horror-fan wel een keer van heeft gehoord, namelijk Stephen King. Ik kan zijn enthousiasme dan ook zeker delen.

Sterren: 4 / 5

Yellowjackets seizoen 1 en 2 zijn nu te bekijken op SkyShowtime. Heb jij nog theorieën over hoe het verhaal verder gaat? Deel het dan in de reacties

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie