Recensie Yellowjackets: barbaarse bijen of brave hommels?

yellowjackets recensie

Goed nieuws: vanaf 10 maart is Yellowjackets, een 10-delige serie over waanzin en kannibalisme en de nasleep ervan te zien via SkyShowTime! Ik heb hem voor je gekeken en deze review geschreven, zodat jij kunt bepalen of je er je tijd aan wilt spenderen. Levert de sterrencast een show van barbaarse bijen of brave hommels?

Begin januari plaatste ik het eerste nieuwsartikel over Yellowjackets, de serie over een meisjesvoetbalteam dat in 1996 in de wildernis van Canada crasht met hun vliegtuig en daar 19 maanden moet zien te overleven. Naast hun afdaling in waanzin en kannibalisme in 1996 volgen we ook het huidige leven van de overlevenden in 2021, waarbij stukje bij beetje ontrafeld wordt wat er nu precies gebeurd is.

Sterke actrices

Yellowjackets heeft voor veel personages twee actrices: één voor in 1996, en één voor in 2021. Zo spelen Melanie Lynskey en Sophie Nélisse samen Shauna, die lief lijkt maar voor weinig terug blijkt te deinzen. En is de rol van de getroubleerde Natalie voor Juliette Lewis en Sophie Thatcher. Het laatste voorbeeld is de krankzinnige maar trouwe Misty, die gespeeld wordt door Christina Ricci en Sammi Hanratty. Zowel de actrices die hun sporen al verdiend hebben als de frisse gezichten leveren allemaal sterk werk af, met een eervolle vermelding voor de naturel acterende Liv Hewson als tiener Van.

Geen Lord of The Flies

Yellowjackets combineert whodunits in heden en verleden met een mild psychologisch horrorelement. Mild? Ja, wat mij betreft te mild om als horrorserie in de markt gezet te worden. Sommige passages zijn absoluut spannend en er is wat body horror, maar de onheilspellende, veelbelovende sfeer van de pilot aflevering in het algemeen en de openingsscéne in het bijzonder wordt tijdens de rest van dit eerste seizoen niet meer gehaald. Af en toe zwelt een koor van enge vrouwenstemmen aan en dacht ik, “Yes nu komt het! Nu beginnen de kannibalisme en waanzin die me beloofd zijn!” … En vervolgens loopt het met een sisser af. Daarnaast is de toon van de serie veel lichter dan het onderwerp (waanzin, kannibalisme, trauma) en de trailer doen vermoeden. Als je net zoals ik verwacht een extra creepy Lord Of The Flies met jonge meisjes te gaan kijken, dan zul je teleurgesteld zijn.

yellowjackets recensie
Wie eet wie op? Daarvoor moet je seizoen 2 kijken.

Tijdens dit eerste seizoen worden allerlei interessante en minder interessante verhaallijntjes gestart, maar aan het einde van aflevering 10 is er nog vrijwel geen enkele payoff geweest. Mooi naatje, want ik kan niet inschatten of de schrijvers het tot een bevredigend einde weten te brengen in seizoen 2 (of dat de ontknoping stiekem nog verder uitgesmeerd wordt tot een seizoen 3). Toch ga ik wel kijken, want de cliffhanger waarmee afgesloten wordt en met name de scénes in 1996 prikkelen wel mijn nieuwsgierigheid. Ik hoop dat we dan eindelijk zien wat de overlevende dames zo angstvallig geheim houden over wat ze gedaan hebben in de bossen nadat de verhongering begint. Voor nu is Yellowjackets een brave hommel in plaats van een barbaarse bij, maar is er wel potentie om alsnog een killer bee te worden in seizoen 2.

Sterren: 3.0 / 5

Interessant artikel?

5 gedachten over “Recensie Yellowjackets: barbaarse bijen of brave hommels?”

 1. Nu dat ik lees dat ook na 10 afleveringen vrijwel geen payoff is geweest ben ik blij dat ik na vier afleveringen ben gestopt 🙂
  Je hebt gelijk met het acteerwerk. De dames doen het prima. Ik ben al fan van Lewis sinds Natural Born Killers. Maar er is werkelijk geen enkel personage in de serie met wie ik meeleefde of waarvan ik benieuwd was hoe het verder zou gaan. Persoonlijk vind ik deze serie een enorm gemiste kans. Het idee is heel goed, maar de uitwerking liet in mijn ogen heel veel te wensen over.

  Beantwoorden
  • Eens, er zat zoveel in maar het voelt alsof ze niet all out durfden te gaan met de potentie van het onderwerp. Wellicht dat seizoen 2 meer biedt qua diepgang nu er al wat karakters afgevallen zijn, meer focus op wie na aflevering 10 nog meedoet!

   Beantwoorden
 2. Ik vind de sfeer en de opbouw van de serie erg goed.
  De bovennatuurlijke tonen en bijzondere soundtrack geven net dat zetje extra.
  Ik zal zeker naar seizoen 2 gaan kijken, ook omdat ik wil weten wat er met de rest van de characters gebeurd is.
  Okay er is geen gore zoals in The Walking Dead of Ash vs Evil Dead, maar je weet al vanaf het begin dat het niet zo’n serie wordt.

  Stephen King is er ook lyrisch over hij noemde het een “verdomd goed overlevingsverhaal, een briljant mysterie en een serie met heel wat gruwelijke momenten.”

  Beantwoorden
 3. In potentie lijkt het me zeker een goed overlevingsverhaal, maar daar hebben we in dit ene seizoen nog maar weinig van gezien. Ik vond het bovennatuurlijke er nogal met de haren bijgesleept en onnodig voor alles wat er al is op verhaalgebied, maar ik ben wel benieuwd of ze daar verder mee gaan en er echt iets mysterieus aan de hand is of dat het komt door een gebrek of overdaad aan wat Lottie gebruikt daar in de bossen. Seizoen 2 ga ik absoluut kijken, maar ik had meer spanning en onthulling in dit seizoen verwacht.

  Beantwoorden

Plaats een reactie