Recensie ‘Sensoria’; stijlvol spookverhaal (Christian Hallman, 2015)

Toen ik in 2015 het filmfestival van Cannes bezocht, belandde ik tijdens de wereldpremière van de film Mad Max Fury Road naast de Zweedse filmmaker Christian Hallman. Wij raakten aan de praat en bleken diverse gemeenschappelijke kennissen in de horrorfilm-scene te hebben. Hallman vertelde over zijn film Sensoria; de opnames hadden een half jaar eerder plaatsgevonden en de film zou binnenkort in première gaan. Ik hield de Nederlandse horrorfilmevenementen in de gaten, maar zag Sensoria niet voorbijkomen; ondertussen won de film in 2016 tijdens het Portugese Filmfestival Fantasporto wel de publieksprijs. Toen ik deze zomer in Zweden was, ging ik even langs bij Hallman in Malmö. Hij was druk bezig met de opnames van een televisieserie en had vergaande plannen voor twee nieuwe horrorfilms, ook vertelde hij mij dat Sensoria in de Benelux uitgebracht zou worden op DVD. Hij gaf me een exemplaar mee zodat ik de film zou kunnen recenseren.

Lanna Ohlsson als Caroline in Sensoria
Lanna Ohlsson als Caroline in Sensoria

Ik was erg benieuwd naar Sensoria die inmiddels al bijna 2 jaar geleden in première ging (al is de film momenteel ook in de Zweedse bioscopen te zien). Ik had van Hallman begrepen dat het een lowbudgetfilm was, dus ik had mijn verwachtingen al iets bijgesteld, desalniettemin werd ik aangenaam verrast. De film was met zorg gemaakt; de cinematografie was stijlvol, het acteerwerk solide en de muziek sfeervol. Sensoria is net zoals Zweeds design: strak vormgegeven en ingetogen elegant. Het verhaal (geschreven door Christian Hallman en Måns F.G. Thunberg) is aan de trage kant. Sensoria is meer een sfeer waar je induikt dan een snelle film die je overvalt. Het verhaal zal ook niet iedereen aanspreken. Thema’s als verdriet, eenzaamheid en gemiste kansen spelen een grote rol; voor sommigen pijnlijk herkenbaar, voor anderen een ver-van-mijn-bed-show.

Sensoria is als Zweeds design strak vormgegeven en ingetogen elegant
Sensoria is als Zweeds design strak vormgegeven en ingetogen elegant

Sensoria begint in de jaren tachtig. We krijgen een appartement te zien waar klaarblijkelijk een heks woont. Vervolgens maakt de film een sprong naar het heden. We zien hetzelfde appartement, maar een nieuwe bewoner. Caroline komt net uit een relatie. Ze is verdrietig en gedesillusioneerd en vreest dat zij haar beste jaren heeft vergooid. Ondertussen kan ze ook niet echt wennen aan haar nieuwe huis; ze hoort allerlei rare geluiden, heeft typische buren en wordt geconfronteerd met een aantal onverklaarbare gebeurtenissen. Caroline wordt gekweld door nachtmerries en depressie, ze had zo graag een ander leven gehad, en bovenal een kind. Maar ook voor deze horrorfilm geldt: kijk uit met wat je wenst, je zou het weleens kunnen krijgen.

Er wordt goed geacteerd in Sensoria; Lanna Ohlsson weet op overtuigende wijze Caroline’s verdriet uit te beelden. Ook Norah Andersen zet ondanks haar jonge leeftijd een sterke rol neer. In de bijrollen zien we onder andere Alida Morberg, Harald Leander en Boel Larsson.  De muziek is gecomponeerd door Haim Frank Ilfman die al talloze films van een soundtrack voorzag, waaronder genrefilms zoals Big Bad Wolves. De mooie cinematografie is van Janssen Herr.

De DVD heeft als extra’s stills, artwork en commentaar van Christian Hallman en Måns F.G. Thunberg.

Bloody Mary proefnotitie: Goed doorbakken, mooi gepresenteerd.
De DVD en Blu-ray zijn nu verkrijgbaar in Nederland en België.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie