Slash-o-Rama: Friday the 13th (Sean S. Cunningham, 1980)

Imagine Film Festival
Van 10 tot 20 april 2019 vindt het Imagine Film Festival plaats in het Eye Amsterdam. Michel Bonset van De Nachtvlinders blikt vooruit, zodat jij je optimale Imagine-horrorplanning kunt maken. Nu: films uit het themaprogramma Slash-o-Rama!


Wie op Metacritic.com deze moeder aller tiener slashers bekijkt (jazeker ‘Halloween’ was eerder, maar het ‘geile tieners in het bos’ principe werd echt door deze film geïntroduceerd), ziet dat de film een score heeft van 22. Bijna niemand vond in 1980 de introductie van Jason Voorhees de moeite waard, maar na handenvol sequels, crossovers, remakes en een instant herkenbare, iconische slechterik moeten we toch constateren dat de originele ‘Friday the 13th’ misschien een verre van perfecte film is, maar zijn invloed op de popcultuur is imposant te noemen. Er zullen weinig mensen ter wereld zijn die bij het zien van een verweerd hockey masker niet uitbreken in het chanten van ‘Ki-ki-ki, Ma-ma-ma’.

Een aantal zomerkamp leiders bereidt de komst voor van de eerste gasten, maar worden één voor één op gruwelijke wijze (met dank aan make-up artiest Tom Savini) vermoord. Kan het iets te maken hebben met de legende over een jongetje dat jaren geleden verdronk in Crystal Lake, maar nooit gevonden werd?

Voor wie (net als ik) de film alleen maar van video, DVD of Veronica’s Meimaand Filmmaand kent, is dit een unieke kans op de geboorte van Jason op groot doek te zien.

Friday the 13th is te zien tijdens Imagine ’19 op 13 april om 00.00 in EYE te Amsterdam

Friday The 13th - 1980 trailer
Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie