Imagine ’19 – Sound of my Voice (Zal Batmanglij, 2011)

Imagine Film Festival
Het Imagine Film Festival vindt nu tot 20 april plaats in het Eye Amsterdam. Michel Bonset van De Nachtvlinders door verslag van de duistere titels, zodat jij je optimale Imagine-horrorplanning kunt maken. Nu: Sound of my Voice van Zal Batmanglij.


Twee documentaire makers proberen  te infiltreren in een cultus waarvan de leidster beweert uit de toekomst te komen. Eerst sceptisch beginnen ze steeds meer onder haar betovering te komen, wat hun relatie onder grote druk zet.

Niks hippiecommune op het Amerikaanse platteland, maar ergens op de betonnen vloer van de kelder van een non-descript rijtjeshuis. Lekker samen je angsten uitbraken en geloven in het vertrek naar een betere toekomst. Sound of my Voice laat zien dat er niet veel voor nodig is om een gevolg om je heen te creëren, zolang je maar zeer charismatisch en mysterieus bent.

Brit Marling speelt de leidster met compassie en kalm vertrouwen, maar kan ook forceren en aandringen als het haar niet aanstaat. Ze beweert uit 2054 te komen, maar is wat ze vertelt waar of blijkt haar hele persona in scene gezet? De twee karakters worden net als de kijker de hele tijd aan het twijfelen gebracht en zelfs richting de eindstreep blijven de werkelijke motieven onduidelijk.

In hetzelfde jaar als  Another Earth, maakte Marling opnieuw een tot de verbeelding sprekend verhaal met een minimaal budget. Samen met de regisseur van deze film zou ze ook de serie The OA maken, die te zien is op Netflix en net als de andere producties evenveel vragen oproept als beantwoordt. Sound of my Voice is een intelligente kijk over wat wij nodig hebben om een andere te geloven. Is een gevoel en welwillendheid genoeg of zijn er harde feiten nodig om je te over te geven in de handen van een ander?

Sound of my Voice is te zien tijdens het Imagine Festival in het ‘Let’s Talk about Sects’ programma op 16 april om 21.35 in EYE te Amsterdam.

Sound of my Voice - Official Trailer #1 (2012) HD Movie
Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie