Splatterhouse: veel bloed, erg lekker (recensie)

Zelden is een 18+ rating voor een game zo terecht geweest als voor Splatterhouse, bij het origineel eind jaren tachtig en ook zeker bij de remake van Namco en zelden is een titel zo treffend geweest als voor Splatterhouse. Wat biedt het spel naast deze twee waarheden nog meer?

Het verhaal is natuurlijk alles behalve origineel, het dient als leidraad voor het spel en is trouw aan het origineel. Als rick Taylor bijkomt, ligt hij in een enorme plas bloed met amper een besef waar hij is en wat er is gebeurd. Als hij langzaam bij zijn positieven komt ziet hij een masker liggen dat met hem begint te praten, het overtuigd hem dat ze samen zijn vriendin Jennifer kunnen redden en de madscientist Dr. West kunnen verslaan.

Eenmaal met het masker op wordt je behoorlijk in het diepe gegooid met een flinke slachtpartij met akelige monsters en misbaksels, een goede maar stevige binnenkomer. Het masker biedt nog wel zijn excuses aan en belooft om iets rustiger aan te doen, je langzaam te laten wennen aan de enorme krachten die hij je geeft. De volgende gevechten zijn inderdaad iets rustiger, maar zeker niet makkelijk en je zult een flink aantal keren doodgaan om hier uit te leren. Hier kom je dan meteen het grootste minpunt van de game tegen; de lange laadtijden.

Gedurende de gameplay krijg je hints, het spel gaat plots op pauze en onderin beeld vind je de tip over een nieuwe move of handige combo. Handig, maar de timing is vaak beroerd, net op de moment als je op een groep misbaksels afrent bijvoorbeeld. De bediening is best soepel, met buttonbashing kom je ver, met nette combo’s nog verder. Een extra voordeel van de combo’s is dat het extra bloederig wordt en met meer bloed kun je extra skills kopen. Vergeet niet om in een aantal gevallen te blocken, er zijn misbaksels die je lelijk kunnen verwonden. Met een aantal wapens, zoals de befaamde two by four, kun je er extra lekker op loshakken, maar mocht er geen wapen voorhanden zijn, dan kun je altijd je eigen arm er af trekken.

Splatterhouse

Bloederig is duidelijk het hoofddoel van Splatterhouse, maar de muziek mag ook stevig wezen. Met een soundtrack met metalbands als Goatwhore, Lamb of God en Mastodon beuk je nóg harder in op de misbaksels. De donkere comicstyle is aardig uitgewerkt en benadrukt de sfeer. Hoewel het spel grotendeels 3d is, zitten er een paar ouderwetse platvormlevels in, een knipoog naar de originele beat ‘em up. Je kunt overigens ook helemaal terug naar het origineel, deze zijn namelijk te unlocken.

Je ziet al, ik vergeet Jennifer al helemaal. Gelukkig vraagt Dr. West regelmatig om aandacht door mijn vriendin vlak voor mij neus langs te trekken naar een of ander duistere kamer en gelukkig liggen overal naaktfoto’s van Jennifer verspreid, die ik kan verzamelen voor bonuspunten. Ja, want eerlijk gezegd zou je haar anders echt vergeten.

Splatterhouse is met stip dé bloederigste horrorgame van 2010 en is erg lekker. Je ramt zo een paar uur achterelkaar door, behaalt achievement na achievement, verzamelt emmers met bloed en vergeet de tijd. Maar je zult stoppen omdat het naar verloop eentonig wordt en de laadtijden je vermoeien.

Splatterhouse ligt sinds 26 november voor de PlayStation 3 en de XBox 360 in de winkel.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

9 gedachten over “Splatterhouse: veel bloed, erg lekker (recensie)”

 1. Ik vind de graphics niet geweldig, maar in combinatie met de muziek is het ongetwijfeld best leuk om af en toe los te gaan met deze game 😀 Heb je toevallig enig idee of de muziek van Mastodon voor deze game nummers zijn van hun albums of dat ze er nieuwe muziek voor hebben opgenomen?

  Beantwoorden
 2. Daarvoor is de game ook bedoeld ^_^

  De volledige Splatterhouse soundtrack:
  · The Accused – “Pounding Nails”
  · ASG – “Dream Song”
  · Cavalera Conspiracy – “Must Kill”
  · 5 Finger Death Punch – “Dying Breed”
  · Goatwhore – “Apocalyptic Havok”
  · The Haunted – “Hollow Ground”
  · High On Fire – “Fire, Flood & Plague”
  · Invisible Enemies – “Dead Eyes”
  · Lamb of God – “Walk With Me in Hell”
  · Mastodon – “Blood and Thunder”
  · Municipal Waste – “Rigorous Vengeance”
  · Mutant Supremacy – “Morbid Dismemberment”
  · Terrorizer – “Dead Shall Rise”
  · WolfShirt – “Headlong Into Monsters”

  Beantwoorden
 3. Mastodon’s Blood And Thunder komt in elk geval van het album Leviathan, wordt in heel wat games verwerkt. Verder brengt de trailer me in het goede gamesfeertje, hier kan ik wel wat vrije tijd aan kwijt.

  Beantwoorden
  • Ja, als fan weet ik dat wel 😛 Ik heb zelf alle cd’s, maar als ze apart muziek uitbrengen voor films of games of zo, dan gaat dat vaak een beetje langs me heen.

   Beantwoorden
 4. Ach, De Nachtvlinders houden je wel op de hoogte denk ik ; ) , en anders op tijd en stond de site van je favo bands raadplegen, of Wikipedia als die met wat geluk op to date is.

  Beantwoorden
 5. Ik herinner mij een trailer met opera muziek? Prachtig is die.
  Game ziet er ook uit als echt wat voor mij, lekker losgaan, daar houden we wel van…

  Beantwoorden

Plaats een reactie