Recensie: Splinter (Toby Wilkins, 2008)

Het romantische weekendje van Seth en Polly wordt al snel dramatisch als ze samen met de ontsnapte gedetineerde Dennis Farrell vast komen te zitten op een tankstation. Buiten liggen de lichamen van de pompbediende en de vriendin van Dennis. Echter niet helemaal levenloos, het trio komt er al snel achter dat een parasiet de lichamen consumeert en overneemt…

“It will get under your skin”

De film begin goed met de aanval van een parasiet. Echter om de hoofdpersonen te introduceren gaat de film over in lang en slecht geacteerd drama. Het is even doorbijten, want zodra de horror terugkeert is de horrorfilm Splinter weer zeer vermakelijk. bevat voldoende spanning en de special effects van de parasietwezens zijn voortreffelijk.

It’s okay, we’re cutting your arm off

De meest spraakmakende scène, waar met een stanleymes een geïnfecteerde arm wordt geamputeerd, gaat over in de slechtste scène van de film waar het drietal ‘gezellig’ een biertje drinkt.

Splinter (2008) Official Trailer [HD]

Het acteerwerk is niet geweldig, maar de animaties van het wezen en de spanning houden de film interessant. De film is prima om te kijken, al moet je wel van (lichte) horror houden.

  • Splinter is Wilkins’ regiedebuut. Hij had eerder ervaring als special effects supervisor voor verschillende films.
  • De film werd opgenomen in Oklahoma en werd geproduceerd met een budget van ongeveer 1 miljoen dollar.
  • Splinter was een groot succes bij de critici en werd genomineerd voor de “Best First Feature” award op het Fantastic Fest filmfestival in 2008.
  • De special effects van de film werden grotendeels gedaan met praktische effecten in plaats van CGI, waardoor de film een authentiekere sfeer krijgt.
  • De regisseur heeft gezegd dat hij geïnspireerd was door de horrorfilms van de jaren 80 zoals The Thing en Alien en wilde een film maken die dezelfde sfeer had.
  • Er zijn plannen geweest voor een vervolg, Splinter: Echoes, maar hierover is niets meer te vinden. Het zal er waarschijnlijk dus niet komen.
Sterren: 3.5 / 5

Genre: Horror
Lengte: 82 minuten
Regie: Toby Wilkins
Met: Paulo Costanzo, Jill Wagner en Shea Whigham
(dit artikel verscheen eerder op een andere website.)

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Recensie: Splinter (Toby Wilkins, 2008)”

  1. Ik heb me eigenlijk helemaal niet aan het acteerwerk gestoord. Het zijn misschien geen briljante acteurs, maar ik vind ze toch best wel goed. Doorgaans is het veel slechter bij dit soort low budget horror. Vermakelijke film, gemaakt door mensen die weten dat als ze iets niet goed in beeld kunnen brengen, ze het beter helemaal niet in beeld kunnen brengen 🙂

    Beantwoorden

Plaats een reactie