House Of Psychotic Women: Symposium over vrouwelijke neuroses in horror- en exploitationfilms

House of Psychotic WomenDe Canadese journaliste, curator en auteur Kier-La Janisse was tijdens Imagine 2012 al te gast vanwege de door haar geproduceerde documentaire Eurocrime!. Zij publiceerde in juli 2012 House Of Psychotic Women. Zelf noemt ze haar boek ‘an autobiographical topography of female neurosis in horror and exploitation films’. In het boek schrijft zij over haar eigen ervaringen met neuroses, depressies en psychoses en weeft ze daar een groot aantal analyses van genrefilms doorheen. Die opzet is niet zomaar gekozen: in de inleiding schrijft Kier-La dat zij in de loop der jaren voortdurend werd getroffen door de gelijkenis van verhalen uit horror- en exploitationfilms met haar eigen leven en belevingswereld.

Thema’s die zij in haar boek aansnijdt zijn onder andere: wederzijdse afhankelijkheid of obsessie, de doppelgänger, rape & revenge, huisvrouwen & alcohol, zelfverminking, de geografie van de angst en vrouwelijke solidariteit (binnen de film, maar ook als kijker).

Symposium tijdens het Imagine Filmfestival

Geïnspireerd door dit boek presenteert Imagine een themaprogramma onder dezelfde titel, met daarin een zestal aansluitende films uit heden en verleden. Kier-La Janisse is aanwezig om de films in te leiden.

In Excision schotelt Ricky Bates Jr. ons een groteske en perverse variant voor van de outcast-puber (een geweldige rol van model AnnaLynne McCord) die droomt van bloed en amputaties en die voortdurend op voet van oorlog verkeert met ouders, school en medeleerlingen.

Pascal Laugier volgt zijn beruchte Martyrs op met The Tall Man (Jessica Biel), waarin verpleegster Julia betrokken wordt bij het mysterie van een duistere figuur, die midden in de nacht kinderen uit hun huizen ontvoert.

Tournage The tall man
The Tall Man (Pascal Laugier, 2012)

Medicijnstudente Mary maakt naam als chirurg van de onderwereld, vooral op verzoek van fetisjisten. Wanneer haar docent haar tijdens een chirurgenfeestje verkracht,  is haar wraak verschrikkelijkAmerican Mary mengt het rape & revenge-genre met het verhaal van een even verveelde als cynische koningin der duisternis.

In Andrzej Zulawski’s cultklassieker Possession (1981) verlaat Anna (Isabelle Adjani) haar familie zonder daar ogenschijnlijk een reden voor te hebben. Als haar man (Sam Neill) besluit haar te schaduwen, ontdekt hij dat er heel wat meer aan de hand is dan een andere man in haar leven.

Karen Arthurs zelden vertoonde The Mafu Cage is het verhaal van de zussen Cissy en Ellen, die na de dood van hun vader wonen in een huis vol exotische voorwerpen en dieren, waaronder een gekooide aap. De incestueuze obsessie van Cissy voor haar zus drijft haar langzaam tot waanzin.

Naast de filmvertoningen is auteur Kier-La Janisse aanwezig om een aantal films in te leiden en organiseert Imagine een symposium over vrouwelijke neuroses in horror- en exploitationfilms. De gasten daarvan worden later bekendgemaakt.

The Tall Man – Pascal Laugier (USA/Canada/Frankrijk 2012)
Excision – Richard Bates Jr. (USA 2012)
American Mary – Jen & Sylvia Soska (USA 2012)
Possession – Andrzej Zulawski (Frankrijk/West-Duitsland 1981)
The Mafu Cage – Karen Arthur (USA 1978)
De laatste titel uit het programma wordt binnenkort bekendgemaakt.

Symposium over vrouwelijke neuroses in horror- en exploitationfilms tijdens het Imagine Filmfestival: zondag 15 april, 12.00 uur in EYE, Amsterdam. Gratis toegankelijk.

Interessant artikel?

Plaats een reactie