Recensie: The Cabin in the Woods (Drew Goddard, 2012)

The Cabin in the Woods heeft wellicht een van de beste taglines van de afgelopen jaren, zeker in combinatie met de filmtitel. “You think you know the story, Think again!”. Met deze titel en tagline werd The Cabin in the Woods de afgelopen maanden enorm gehyped en hierdoor een van de horrorfilms van 2012 waar het meest van verwacht werd.

Cabin in the Woods poster

Toch wel bijzonder aangezien hij al in 2009 is opgenomen en vreemd genoeg drie jaar lang op de planken heeft gelegen. Desniettemin is natuurlijk de vraag, voldoet ‘Cabin‘ aan deze verwachtingen? Ja! Zeker wel!

Vijf vrienden gaan op weg voor een weekendje feesten in een afgelegen bungalow in de bossen. Via een verlaten weg, door een tunnel arriveren ze bij de bungalow. Het lijkt vrijwel en kopie van The Evil Dead. Daar aangekomen kan het feesten beginnen! Drank, drugs, tieten, vrouwen in ondergoed, afgelegen lokaties, vreemde schilderijen…zou het dan toch een horrorfilm worden vol cliches?!

Cabin in the Woods

Ja, alle cliches komen inderdaad voorbij, maar niet op de manier zoals we allemaal verwachten. ‘Cabin‘ lijkt haast een ode te zijn geworden aan de horrorfilm. Ik wil niet teveel verklappen, maar The Cabin in the Woods zit vol met eerbetonen, herinneringen, en verwijzingen naar andere films uit het genre. Zowel letterlijk als figuurlijk! Dit is voornamelijk te danken aan Joss Whedon maar net zoveel aan Drew Goddard. Hoewel dit zijn regiedebuut is, heeft Goddard natuurlijk enorm veel ervaring opgedaan als schrijver en producenten van de tv-serie Lost en als bedenker van Cloverfield.

De film oogt op alle fronten groots, de special effects zijn geweldig, mooi camerawerk (in een scene zag ik weer The Shining terug), goede filmmuziek en erg goede personages en acteerwerk. De film bouwt rustig op en neemt de tijd om naar een ontknoping toe te werken zonder ergens in te zakken. De film klopt daadwerkelijk op ieder vlak.

Toch zullen er genoeg fans zijn die de film gaan haten. ‘Cabin‘ gaat ver in het anders zijn dan je verwacht. Wellicht een tikkeltje te ver misschien? Ach… The Cabin in the Woods is een heerlijk bloederige, gekke, extreme, maar zeker ook erg humoristische ‘rollercoaster ride’ die horror heet! Verstand op nul en genieten! Gaan zien dus!

Sterren: 5 / 5

The Cabin in the Woods draait nu in de bioscoop en is later te koop op DVD/BD.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

17 gedachten over “Recensie: The Cabin in the Woods (Drew Goddard, 2012)”

 1. Ik zag de trailer in de bios toen ik naar Wrath Of The Titans ging en het zag er zeker allemaal erg interessant uit. Ben ook zeer benieuwd naar deze film.

  Beantwoorden
 2. Gisteren gezien tijdens The Night of Terror. Ik vond hem goed. Maar geweldig….

  SPOILER ALERT!!!!!

  Ik vond het toch wel een soort van Truman Show. Maar dan de horrorversie. Zeker vermakelijk maar it doesn’t live upto the hype.

  Beantwoorden
  • Mee eens. Ik vond vooral het laatste half uur (of zo) boeiend. Daarvoor was het me iets te cliché (of het nou een ode is of niet). “Verstand op nul en genieten!” vind ik een goed advies 🙂

   Beantwoorden
 3. Truman show meets Midnight Meat Train.

  (Heel) leuk , maar zeker niet geweldig.

  Ik vond ook de “operators” storend ongeloofwaardig laconiek.

  Beantwoorden
  • Ongeloofwaardig laconiek?

   Draai eens een paar nachtjes mee in het ziekenhuis.
   Het zal je verbazen hoe laconiek het personeel met de dood omgaat

   Voor buitenstaanders lijkt dit onbegrijpelijk, maar als je dat werk lang genoeg doet, raakt het je niet meer

   Beantwoorden
   • klopt, mijn vrouw heeft ook lang meegedraaid in het ziekenhuis. Als je dit mee naar huis neemt sloopt het je, dus je gaat je er van distantiëren. Puur zelfbescherming

    Beantwoorden
 4. Ik vond em echt heel tof. En het begint inderdaad super cliche.. maar dat staat volledig in dienst van het verhaal.. en is daarom verre van storend..

  Beantwoorden
 5. Wat een k*t film!! Heeft niks met horror of thriller of komedie te maken.. Echt super slechte acteurs, slecht verhaal en totaal niet eng.. Waste of time…

  Beantwoorden
 6. Leuk hoe meningen over een film kunnen verschillen. Ik heb zelf de hype grotendeels gemist denk ik, Cabin In The Woods ook pas gisteren gezien. Vond het een heerlijke film. Niet wereldschokend, niet mindblowing, maar gewoon een erg goeie achtbaanrit. Voor mij een geslaagde combi van horror en humor.

  Beantwoorden

Plaats een reactie