Cult-horrorklassieker The Evil Dead op Blu-ray

Als je denkt aan High-Definition, dan zul je waarschijnlijk met geen mogelijkheid denken aan de film uit 1981. Toch is het goed nieuws dat The Evil Dead op Blu-ray is verschenen.

Vijf studenten van de universiteit van Michigan besluiten om samen een weekend in een afgelegen hutje door te brengen. Ze vinden daar een oude tekst met de titel ‘Morturom Demonto’, wat staat voor ‘Het Boek Des Doods’. Bij het doorzoeken van de kelder van de hut vinden de studenten een bandopname. Wanneer ze die afspelen komen er demonische krachten vrij en ongewild maken ze zo enkele sluimerende demonen wakker die op zoek zijn naar wraak. De studenten worden dan één voor één bezeten door de geesten uit het boek…

De film is met recht een klassieker, gemaakt met een budget van $350,000 in een tijd dat er in Amerika veel lowbudget horrorfilms werden gemaakt en vertoond in de drive-inbioscopen. The Evil Dead is tussen al films opgevallen door de manier waarop Sam Raimi het kwaad op zo’n unieke en overtuigende manier neer zet. Dat de film is digitaal is opgepoetst naar 1080p HD is noodzakelijk kwaad om hem te kunnen afspelen op een moderne televisie.

the evil deadMaar de kracht van The Evil Dead Blu-ray zit niet in het betere beeld, maar in de enorme lading extra’s. Zelden heb ik zo’n uitgebreide deleted scenes (59 min) als Treasures from the Cutting Room Floor gezien, het lijkt er op dat al het weggegooide beeldmateriaal op de Bluray staat. De kwaliteit is in veel gevallen ook om weg te gooien, maar het geeft samen met de documentaire The Untold Sage of the Evil Dead een mooi beeld van de werkwijze van de jonge filmmakers. De docu is overigens al eerder verschenen op een recensie dvd-versie.

Het audiocommentaar van regisseur Sam Raimi, acteur Bruce Campbell en producent Rob Tapert is natuurlijk het belangrijkste onderdeel van de Bluray, want wat bewoog hun tot de handelingen, de casting, de make-up en de distributie van de film. De audiocommentaar gaat niet direct over de beelden die je ziet, het is meer een algemeen gesprek tussen de drie heren. Het is duidelijk dat het nog jonge honden waren tijdens het filmen, maar dat ze nu nog steeds flink lol kunnen maken is duidelijk te horen. In The Undying Legacy of The Evil Dead vertellen huidige filmmakers, waaronder Brian Yuzna, David Slade en Alexandre Aja, hoe The Evil Dead een inspiratiebron voor ze was en hoe het hun werk tot op de dag van vandaag beïnvloedt.

De laatste drie extra’s voegen iets minder toe, Make-Up Test is wat het zegt en duurt ongeveer een minuut, At the Drive-In is een sullige presentatie van de acteurs met een zaal vol fans en in Discovering Evil Dead vertelt de Britse distributeur over de horrorscene en distributie rond de tijd van The Evil Dead.

De overladen met extra’s Blu-ray van The Evil Dead is sinds november verkrijgbaar.

Sterren: 4.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie