The Troll Hunter (blu-ray recensie)


Hoewel technisch gezien uit 2010, was een van de meest vermakelijke mockumentary’s van 2011 de Noorse film The Troll Hunter (oorspronkelijke naam Trolljegeren) van regisseur André Øvredal. Nu de nachten weer lang zijn en de temperatuur daalt, is het bij uitstek een werkstukje om voor de open haard lekker thuis te bekijken.

Hier op DeNachtvlinders.nl is de film in april al uitgebreid besproken. Over de inhoud zullen we dus niet al te veel meer zeggen op deze plek. Wel willen we naar aanleiding van die recensie nog graag toevoegen dat bij herhaalde kijkbeurten op Blu-ray steeds meer kleine details naar boven komen die de film alleen maar beter (en meer hilarisch) maken. Want hoewel in het begin nog de boodschap in beeld komt dat wat je te zien krijgt – net als bij ogenschijnlijke genregenoten The Blair Witch Project en Paranormal Activity – echt is, ligt het er al snel zo dik bovenop dat we hier met een parodie te maken hebben dat je de knop gewoon snel omzet en met een grijns van oor tot oor mee gaat in het schokkerig gefilmde (want ‘echt gebeurde’) verhaal van de filmende studenten die een ‘illegale berenjager’ volgen en uiteindelijk merken dat de man deel uitmaakt van de ‘Troll Security Service’, die in Noorwegen het bestaan van trollen in de doofpot stopt.

De Blu-ray heeft een mooie transfer meegekregen en dat zie je vooral goed terug in de donkerste scènes (en dat zijn er nogal wat) die haarscherp de woonkamer binnenkomen. Daardoor worden de details van de trollen mooi duidelijk, zelfs als je het beeld stilzet. Je ziet dat er veel zorg aan de details is besteed. Zorg die je ook terug ziet komen in de (zij het wat korte) extra die op de schijf is gezet over de totstandkoming van de digitale creaturen. Andere extra’s zijn meer de moeite waard, zoals de verwijderde en langere scènes (die her en der voor wat context zorgen – ook al had je ze niet gemist) en boven alles de iets meer da 20 minuten durende ‘Behind The Scenes’, die erg de moeite waard is. Waar soortgelijke features doorgaans veel pratende hoofden bevatten die de kijker vertellen hoe geweldig het wel niet was om met acteur X of regisseur Y te werken, volg je hier min of meer het proces van filmmaken. Erg interessant, lang genoeg voor iets van diepgang en kort genoeg om niet te veel weg te geven.

Al met al zal je met alle extra’s maximaal een half uurtje bezig zijn, maar ze zijn door de bank genomen erg aardig en completeren een prima uitgevoerde Blu-ray. Heel erg horror is het allemaal niet. Maar voor de liefhebbers van een bovennatuurlijke film met een knipoog hebben we hier een perfect Sinterklaascadeau, dan wel iets voor onder de kerstboom te pakken. The Troll Hunter is sinds 24 november op Blu-ray en (met exact dezelfde extra’s) dvd verkrijgbaar.

Film: 4,5 sterren
Extra’s: 3,5 sterren

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

6 gedachten over “The Troll Hunter (blu-ray recensie)”

 1. Ik had ook niet verwacht dat dit een parodie zou zijn. Ik dacht eerlijk gezegd dat het een ‘serieuze’ mockumentary was, of begrijpen Sjors en ik nou die omschrijving verkeerd?

  Verder lijkt me dit wel een gave film, heb een paar keer de trailer bekeken. Ik hoop alleen dat ie niet al te eng is 😛

  Beantwoorden
 2. Volgens mij is het ook helemaal geen parodie, tenminste niet in de zin van ‘de draak steken met’. Maar dat het met een knipoog geïnspireerd is op andere mockupmentairies is wel waar. Het is zeker een gave film, zit erg goed in elkaar en is leuk. =)

  Beantwoorden
 3. Enfin, 9 jaar later doet Rob ook eindelijk mee. Ik kon deze BluRay voor een zacht prijsje (tweedehands) op de kop tikken en heb hem gisteren gekeken.
  Voor ik hem keek wist ik er niet te veel van, maar wat ik had gehoord maakte me wel nieuwsgierig.
  En jawel, wat een leuke film!

  De hele opzet van de mockumentarty is prachtig een aardig strak doorgevoerd in de hele film. En bij vlagen is de film hilarisch. Heerlijke humor. Ja ik weet het, wie niet beter weet. lacht om een scheet, maar die scene in de grot is toch echt heel grappig. En ook griezelig trouwens. Want komen ze wel weg? Ze gaan overigens wel wat erg flegmatiek om met het lot van de cameraman, die een stiekeme christen bleek te zijn. Ook een prachtige vondst.
  De trollen zelf zijn helemaal niet slecht. Alleen de vechtscene op de brug is wel erg nep. Voor de rest is het duidelijk geen hoog budget film, maar het kan er zeker mee door.

  Ik heb mij enorm vermaakt. En inderdaad zijn ook de extra’s grappig. Niet allemaal, maar de behind the scenes (wachten, wachten, wachten) is zeker leuk om te zien.
  Ik wilde dat ik hem eerder had ontdekt….

  Beantwoorden

Plaats een reactie