Recensie: The Vanguard (Matthew Hope, 2008)

Het klonk zo veelbelovend, de persinformatie over The Vanguard. Er werd gesproken van “bloeddorstige mutanten” en “genetisch gemanipuleerde soldaten”, en in schreeuwerige hoofdletters werd er “EEN BLOEDSTOLLENDE VARIANT OP HET VERTROUWDE ZOMBIETHEMA, MET EEN INTELLIGENTE PLOTLIJN EN SPECTACULAIRE ACTIESCÈNES” beloofd. Jammer dat The Vanguard deze belofte op geen enkele manier in kon lossen.

De hoes zag er ook goed uit, nog zo’n instinker, al zat er een waarschuwing in de trotse verwijzing naar het BIFFF van 2008. Het door een lauwerkrans omgeven ‘Brussels International Festival of Fantastic Film’ verwijst namelijk niet naar een gewonnen prijs, naar slechts naar de selectie. Kijk als je geselecteerd bent voor Cannes, dan is dat vermeldenswaardig, maar geselecteerd zijn voor het BIFFF (en geen prijs winnen) is toch wat anders.

Emma Choy in The Vanguard
He he. Baardmans wordt eindelijk geschoren.

 
The Vanguard begint met een lang monoloog. De hoofdpersoon, een verwilderde bebaarde man, probeert te overleven in een, klaarblijkelijk, post-apocalyptische wereld. Op zijn fiets, wat beelden oproept van zowel The Shining als Easy Rider, rijdt hij naar de verschillende stukken bos waar hij zijn vallen heeft uitgezet. Heel lang kabbelt de film zo voort, met veel sfeerbeelden en mooie muziek, maar verder dodelijk saai. De beloofde zombies kunnen hier niet veel aan veranderen; hun special make-up (gedaan met viltstift!) is gewoonweg tenenkrommend slecht.

Op gegeven moment slaat de film helemaal om; ineens is er een plotontwikkeling en worden er andere personages geïntroduceerd. De monologen worden nu vervangen door dialogen, man, man, man, wat wordt er veel geluld in deze film. Hier en daar is er wat actie, maar het ziet er gekunsteld uit en kan me niet echt boeien. Dan is de film ineens voorbij.

The Vanguard Zombie
Ontzettend goeie special make-up in The Vanguard….NOT!

Tja, het mag duidelijk zijn, The Vanguard is geen aanrader. Opvallend is dat er best wel goede acteurs in de film zitten (hoofdrolspeler uitgezonderd), zoals Emma Choy en Shiv Grewal. Laat ik over regie en montage maar niet beginnen. De film is duidelijk met een laag budget gemaakt, ik was dan ook erg onder de indruk toen er een helikopter in beeld kwam, maar dat bleek stock materiaal te zijn. Meest onzinnige vermelding op de aftiteling: de choreografie van de zombies. Het debiele orang oetan-achtige loopje is allesbehalve vermeldenswaardig, en moet de zombieacteurs ongelooflijke rugpijn hebben bezorgd.

Negeren dus deze film, en laat je niet misleiden door de pakkende synopsis. Be on your guard for The Vanguard!

Bloody Mary proefnotitie: Leek heerlijk maar was zeer onsmakelijk.The Vanguard is nu verkrijgbaar op dvd.

Sterren: 1 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Recensie: The Vanguard (Matthew Hope, 2008)”

  1. Jammer, want het klinkt inderdaad goed… Alhoewel, een man die in een post-apocalyptische wereld op z’n fietsje rondrijdt…

    Dank voor de waarschuwing 😉

    Beantwoorden

Plaats een reactie