Imagine ’19 – The Witch: Part 1. The Subversion [Manyeo] (2018, Hoon-jung Park)

Imagine Film Festival
Van 10 tot 20 april 2019 vindt het Imagine Film Festival plaats in het Eye Amsterdam. Michel Bonset van De Nachtvlinders blikt vooruit, zodat jij je optimale Imagine-horrorplanning kunt maken. Nu: The Witch: Part 1. The Subversion van Hoon-jung Park.


Er is duidelijk iets misgegaan in het testlaboratorium: overal liggen geëxplodeerde kinderlijkjes en twee van de testsubjecten, een jongetje en een klein meisje zijn ontsnapt. Het jongetje wordt gepakt, maar het meisje weet te ontsnappen en een nieuw leven elders op te bouwen. Als zij als tiener meedoet met een soort ‘Korea’s Got Talent’ komen de artsen van toen haar weer op het spoor. Er wordt grof geschut ingezet om haar te vinden, want het meisje herbergt een vernietigende, innerlijke kracht.

De afgelopen tien jaar ongeveer is de Koreaanse genre cinema voor mij de plek geweest om verrassingen te vinden. Of het nou gaat om gangsterfilms of rechtbankdrama’s, serial killers of bovennatuurlijke verschijningen, die Koreanen weten keer op keer gladde, goed uitziende en frisse films af te leveren. Misschien moeten wij ons in Nederland niet steeds blind staren op het Scandinavische of Spaanse model van film produceren, maar eens lekker wild gaan en hoogstaand entertainment afleveren zoals in Korea.

Vaak worden de genres gemixt met verrassende resultaten. Zo ook hier; The Witch: Part 1. The Subversion is gelijke delen Young Adult avontuur, knetterbloederige actiefilm en emo-familiedrama. Want als de Koreanen één ding goed echt goed kunnen is het het zoetsappige, over-the-top familie tragedies maken. De film doet denken aan psychic power films als Scanners of The Fury, maar vooral ook Firestarter en het tevens geprogrammeerde Freaks, waarin de jonge hoofdrolspelers niet goed weten wat ze met hun kracht aanmoeten.

Als het zo prominent in de vertaalde titel opgenomen ‘Part 1’ betekent dat er meer delen komen, zie ik die met veel zin en genoegen tegemoet.

The Witch: Part 1. The Subversion is te zien tijdens het Imagine Festival op 11 april om 21.40 en 14 april om 16.20 in EYE te Amsterdam.

The Witch : Part 1. The Subversion (2018)
Sterren: 4 / 5

Interessant artikel?

Plaats een reactie